Hrvatska zabilježila pad cijena nekretnina

Bez autora
Apr 13 2016

Hrvatska je u posljednjem tromjesečju 2015. predvodila malobrojnu skupinu zemalja Europske unije koje su zabilježile pad cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U četvrtom tromjesečju 2015. cijene nekretnina u Hrvatskoj, mjerene Eurostatovim indeksom cijena nekretnina, smanjene su za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem su tromjesečju 2015. pale 3,0 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata. Među zemljama EU pad cijena nekretnina zabilježile su, prema raspoloživim podacima Eurostata, još Italija, za 0,9 posto, i Cipar, za 0,6 posto.

Hrvatska zabilježila pad cijena nekretninaHrvatska je u posljednjem tromjesečju 2015. predvodila malobrojnu skupinu zemalja Europske unije koje su zabilježile pad cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U četvrtom tromjesečju 2015. cijene nekretnina u Hrvatskoj, mjerene Eurostatovim indeksom cijena nekretnina, smanjene su za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem su tromjesečju 2015. pale 3,0 posto, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Među zemljama EU pad cijena nekretnina zabilježile su, prema raspoloživim podacima Eurostata, još Italija, za 0,9 posto, i Cipar, za 0,6 posto.

Najviše su u posljednjim mjesecima 2015. porasle cijene nekretnina u Švedskoj, za 14,2 posto, te u Mađarskoj, za 10,3 posto, i u Velikoj Britaniji, za 7,1 posto, izvijestio je statistički ured.

Na razini EU cijene su u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle na godišnjoj razini 3,8 posto. EUROSTAT je ujedno blago naviše revidirao stopu rasta u trećem tromjesečju 2015., koja sada iznosi 3,1 posto.

Rast cijena nekretnina pojačan je krajem prošle godine i u eurozoni, na 2,9 posto, nakon što su u prethodnom tromjesečju prema revidiranim procjenama Eurostata porasle 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Znatno usporen rast cijena na tromjesečnoj razini

U odnosu na prethodno tromjesečje cijene nekretnina u Hrvatskoj ostale su gotovo nepromijenjene u posljednja tri mjeseca 2015., zabilježivši rast od samo 0,1 posto. U razdoblju od srpnja do rujna uvećane su 0,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Time se Hrvatska svrstala u skupinu s Finskom, koja je zabilježila isti blagi postotni rast cijena nekretnina na tromjesečnoj razini, te s Njemačkom, gdje su cijene porasle 0,2 posto, ali i Španjolskom i Slovenijom, gdje su cijene na tromjesečnoj razini stagnirale.

Najviše su u odnosu na prethodno tromjesečje porasle cijene nekretnina u Bugarskoj, za 3,1 posto, te u Latviji, za 2,3 posto, i Švedskoj, za dva posto.

Najveći pad cijena nekretnina u četvrtom tromjesečju 2015. u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježili su prema raspoloživim podacima Eurostata Cipar, za 4,2 posto, Litva, za 2,1 posto, i Austrija, za 1,7 posto.

Na razini EU cijene nekretnina porasle su u posljednja tri mjeseca prošle godine za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada su prema revidiranim podacima Eurostata uvećane 1,4 posto.

U eurozoni su cijene nekretnina stagnirale u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 1,0 posto, pokazuju procjene Eurostata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik