CBBiH: Negativna kamata na rezerve komercijalnih banaka

Bez autora
Apr 13 2016

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine utvrdilo je jedinstvenu stopu obavezne rezerve od 10 posto koju CBBiH primjenjuje na osnovicu za obračun obavezne rezerve. Osnovicu za obračun obavezne rezerve čine depoziti i pozajmljena sredstva, bez obzira na to u kojoj se valuti nalaze.Odlukom je, također, utvrđeno da CBBiH na iznos sredstava obavezne rezerve ne obračunava naknadu. Na iznos sredstava iznad obavezne rezerve, CBBiH obračunava naknadu po stopi koja je jednaka 50 posto stope koju primjenjuje Evropska centralna banka na depozite komercijalnih banaka.

CBBiH: Negativna kamata na rezerve komercijalnih banakaUpravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) utvrdilo je jedinstvenu stopu obavezne rezerve od 10 posto koju CBBiH primjenjuje na osnovicu za obračun obavezne rezerve.

Osnovicu za obračun obavezne rezerve čine depoziti i pozajmljena sredstva, bez obzira na to u kojoj se valuti nalaze.

Odlukom je, također, utvrđeno da CBBiH na iznos sredstava obavezne rezerve ne obračunava naknadu.

Na iznos sredstava iznad obavezne rezerve, CBBiH obračunava naknadu po stopi koja je jednaka 50 posto stope koju primjenjuje Evropska centralna banka (ECB) na depozite komercijalnih banaka.

Odlukom o uvođenju negativne kamatne stope naknade na iznose viškova iznad obavezne rezerve na računima rezervi, CBBiH želi podstaći komercijalne banke da iskoriste sredstva za odobravanje kredita stanovništvu i preduzećima.

Viškovi iznad obavezne rezerve komercijalnih banaka na računima rezervi kod CBBiH već duže vrijeme bilježe kontinuiran rast, pri čemu banke u formi viškova na računima rezervi trenutno drže oko 2,5 milijardi KM.

Odluka će se primjenjivati od 1. jula 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik