Privrednici očekuju stabilnost cena u narednom periodu

Bez autora
Apr 13 2016

Rezultati martovske ankete govore u prilog tome da finansijski sektor i privreda očekuju da će stabilnost cena biti očuvana kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku.Finansijski sektor očekuje da će međugodišnja inflacija u martu 2017. godine biti na nivou od 2,5%. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred se više od dve godine kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije. Privrednici, takođe, očekuju da će međugodišnja inflacija u martu 2017. biti na nivou od 2,5%.

Privrednici očekuju stabilnost cena u narednom perioduRezultati martovske ankete govore u prilog tome da finansijski sektor i privreda očekuju da će stabilnost cena biti očuvana kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku.

Finansijski sektor očekuje da će međugodišnja inflacija u martu 2017. godine biti na nivou od 2,5%. Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred se više od dve godine kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije (4,0±1,5%). Privrednici, takođe, očekuju da će međugodišnja inflacija u martu 2017. biti na nivou od 2,5%.

Srednjoročna inflaciona očekivanja (za dve godine unapred, tj. za mart 2018) finansijskog sektora i privrede su usidrena i na nivou su od 3,5% kod finansijskog sektora i 3,0% kod privrede.

Niska i usidrena inflaciona očekivanja doprinose povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od juna 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali (metodologija istraživanja i anketni upitnik) dostupni su na veb-stranici Narodne banke Srbije u odeljku Publikacije, a odgovarajuće vremenske serije u odeljku Statistika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik