Zeleno svjetlo za istraživanje nafte

Bez autora
Apr 14 2016

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je palamentu da usvoji predloge ugovora za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, iako su predstavnici opozicije imali primjedbe jer još nije zakonski regulisano prikupljanje prihoda od te djelatnosti. Vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike rekao je da su se u Vladi sedam godina kvalitetno pripremali za ulazak u taj posao. U pitanju je Ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika kojim se utvrđuje odnos između države i koncesionara, kao i dva prateća ugovora koji su bitni za praćenje čitavog procesa. Ugovori se dodjeljuju italijansko-ruskom konzorcijumu, koji čine kompanije Eni i Novatek.

Zeleno svjetlo za istraživanje nafteSkupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je palamentu da usvoji predloge ugovora za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, iako su predstavnici opozicije imali primjedbe jer još nije zakonski regulisano prikupljanje prihoda od te djelatnosti.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike, Vladan Dubljević, rekao je da su se u Vladi sedam godina kvalitetno pripremali za ulazak u taj posao.

„U pitanju je Ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika kojim se utvrđuje odnos između države i koncesionara, kao i dva prateća ugovora koji su bitni za praćenje čitavog procesa“, kazao je Dubljević.

Ugovori se dodjeljuju italijansko-ruskom konzorcijumu, koji čine kompanije Eni i Novatek. Površina na kojoj je taj ugovor važeći pokriva četiri bloka, odnosno oko 1,23 hiljade kilometara kvadratnih. Za taj ugovor je predviđeno da faza istraživanja traje četiri plus tri godine, a proizvodnje 20 godina.

Dubljević je naveo da tu spadaju još i ugovor o zajedničkim operacijama, koji reguliše odnos između Enija i Novateka, kao i ugovor o računovodstvenim evidencijama koji reguliše način obračuna troškova između partnera u ugovoru i maksimalne troškove koji se mogu pripisati aktivnostima u Crnoj Gori.

„Kroz zakonske akte smo definisali način utvrđivanja prihoda države od tog posla. To je urađeno zbog toga što u ovim ugovorima ne postoje te klauzule, odnosno ne postoji taj komercijalni dio“, kazao je Dubljević. Prihod države Crne Gore po osnovu tih ugovora će, kako je rekao, iznositi 62 do 68 odsto neto profita koji se bude ostavrio od te aktivnosti.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, saopštio je da je izgubio povjerenje u čitavi proces i proceduru, jer još nije donijet Predlog zakona o fondu za ugljovodonike. Bojanić je podnio amandman na Predlog zakona o porezu na ugljovodonike koji se odnosio na to da Vlada do određenog roka dostaviti Skupštini Predlog zakona o fondu za ugljovodonike, ali je od njega odustao.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da Crna Gora treba da ima osmišljenu politiku šta da radi s tim prihodima.

„To ne smiju biti prihodi koji će biti upotrijebljeni za presipanje iz šupljeg u prazno, gašenje socijalnih požara ili tekuću potrošnju, već to treba da budu strogo namjenska sredstva“, smatra Damjanović.

On je dodao da je zadovoljan odabirom ponuđača. „Italija je nama ključni strateški partner u Evropskoj uniji (EU) i zemlja s kojom imamo i sadašnje i potencijalno velike projekte u oblasti energetike“, naveo je Damjanović.

On je ocijenio da su sasvim solidno urađena ugovorna rješenja, odnosno odredbe. Dubljević je rekao da su prihodi od djelatnosti istraživanja ugljovodonika raspoređena tako da će 85 odsto ići u fond, a 15 odsto u budžet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik