Komplikovana prijava poreza na dohodak

Bez autora
Apr 17 2016

Građani koji su u 2015. zaradili više od 2.201.220 dinara dužni su da Poreskoj upravi podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak. Prijave se podnose isključivo elektronski, a rok je 15. maj.Opterećenje iznosi 10 odsto na sumu između 2,2 do četiri miliona dinara, odnosno 15 odsto na sumu iznad četiri miliona. Za predaju prijave osim računara i interneta potreban je elektronski sertifikat za elektronsko potpisivanje i čitač pametnih kartica.

Komplikovana prijava poreza na dohodakGrađani koji su u 2015. zaradili više od 2.201.220 dinara dužni su da Poreskoj upravi podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.

Prijave se podnose isključivo elektronski, a rok je 15. maj. Opterećenje iznosi 10 odsto na sumu između 2,2 do četiri miliona dinara, odnosno 15 odsto na sumu iznad četiri miliona.

Za predaju prijave osim računara i interneta potreban je elektronski sertifikat za elektronsko potpisivanje i čitač pametnih kartica. Kvalifikovani sertifikat, koji je zapravo kartica sa čipom, izdaju Privredna komora, PTT, MUP i kompanija “Halkom”.

Cena je oko 3.000 dinara, dok je u MUP besplatno pod uslovom da obveznik ima čipovanu ličnu kartu.

Za elektronsko plaćanje poreza potrebno je posedovati i čitač pametnih kartica. Njega je u prodavnicama tehničke robe moguće kupiti za manje od 1.000 dinara, a često postoji na novijim tastaturama ili na laptopu.

Sledeći korak je podnošenje poreske prijave preko portala “Poreska uprava - ePorezi”. Za uspešno prijavljivanje neophodno je postaviti kvalifikovani sertifikat u čitač kartica.

Posle očitavanja potrebno je uneti pin i prijaviti se, nakon čega se dobija pregled svih poreskih obaveza. Uspešno podneta prijava dobija jedinstven “identifikacioni broj prijave” i status “proknjižena”.

Poreski obveznik može da angažuje agenciju ili advokatsku kancelariju koja u njihovo ime može da završi taj posao. Te poslove rade i ugledne revizorske kuće.

Za uslugu od 5 do 20.000 dinara

Iako agencije, odnosno kuće koje prijavu poreza rade za klijente ne žele da otkriju koliko to naplaćuju, saznajemo da cena zavisi i od broja izvora prihoda i dokumentacije i da se usluge kreću od 5.000 do 20.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik