Osnovana Nemačko-srpska privredna komora

Bez autora
Apr 17 2016

Novoosnovana Nemačko-srpska privredna komora treba da doprinese još čvršćem ekonomskom povezivanju Srbije i Nemačke, podsticanju novih ulaganja i jačanju srpske privrede, ocenili su nemački i srpski zvaničnici, na svečanoj promociji te poslovne asocijacije, koja okuplja 300 kompanija.Kada se razgovara sa privrednicima u Nemačkoj i predstavljaju rezultati srpske privrede prvo pitanje koje postavljaju jeste da li postoji Nemačko-srpska privredna komora, rekao je predsednik PKS. Za nemačke privrednike to je znak da je Srbija uspostavila povoljnu i stabilnu investicionu klimu i da treba da ulažu u Srbiji.

Osnovana Nemačko-srpska privredna komoraNovoosnovana Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) treba da doprinese još čvršćem ekonomskom povezivanju Srbije i Nemačke, podsticanju novih ulaganja i jačanju srpske privrede, ocenili su nemački i srpski zvaničnici, na svečanoj promociji te poslovne asocijacije, koja okuplja 300 kompanija.

Kada se razgovara sa privrednicima u Nemačkoj i predstavljaju rezultati srpske privrede prvo pitanje koje postavljaju jeste da li postoji Nemačko-srpska privredna komora, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Za nemačke privrednike to je znak da je Srbija uspostavila povoljnu i stabilnu investicionu klimu i da treba da ulažu u Srbiji, objasnio je predsednik PKS. Čadež je zahvalio nemačkoj Komori na pomoći i podršci u reorganizaciji komorskog sistema Srbije i podsetio da je ta nemačka asocijacija strateški partner i u uvođenju dualnog obrazovanja u školski sistem Srbije.

Savezna privredna komora Nemačke velika je institucija sa razgranatom mrežom predstavništava, povezuje malu i veliku privredu i znatno je uticala na lidersku poziciju Nemačke u biznisu. Cilj Srbije je da uči od najboljih, rekao je Željko Sertić, ministar privrede. 

Formiranje Nemačko-srpske privredne komore, kako ističe ministar, veliki je gest prijateljstva, poverenja i obaveza da se u budućnosti stvaraju još čvršće i snažnije veze. Sertić podseća na 400 nemačkih preduzeća koja posluju u Srbiji, dve milijarde evra investicija i 30.000 radnih mesta, kao i na velike mogućnosti zaposlenih u tim kompanijama da se edukuju i usavršavaju.

„Zvaničnim osnivanjem Nemačko-srpske privredne komore želimo da dobre odnose podignemo na još veći nivo. Nemačko-srpska privredna komora imaće niz konkretnih zadataka. Najpre će biti partner nemačkim i srpskim članicama, zastupnik njihovih interesa i baviće se dualnim obrazovanjem u Srbiji. Srpsku vladu i institucije podržaće u procesu ekonomskih reformi i evropskih integracija", predočio je Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji. 

Zajednička komora je signal poverenja u srpsku privredu, rekao je ambasador, koji očekuje nove nemačke investicije u srpsku privredu.

Za nemačke privrednike, kako je ocenio Roland Zeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja,  privilegija je i zadovoljstvo raditi u Srbiji, ali i obaveza da razvijaju srpski privredni sistem. Martin Knap, doskorašnji delegat nemačke privrede u Srbiji i aktuelni direktor novoosnovanog udruženja, istakao je da Nemačka privredna komora u svetu ima 130 kancelarija u 90 zemalja, i da današnje osnivanje komore u Srbiji znači da je proces tranzicije gotov u toj zemlji.

Knap je istakao da će se komora baviti i povezivanjem srpske privrede i nemačke industrije koja stalno traga za dobavljačima. Julija Arnold iz Privredne komore Nemačke čestitala je na osnivanju Nemačko-srpske komore, ističući da je u svetu dosta žarišta i međunarodnih konflikata zbog čega još važnije da Srbija i Nemačka sarađuju. Suočeni sa geopolitičkim izazovima, građenje ekonomskih mostova, poput ovog, od sve većeg je značaja, ocenila je predstavnica nemačke komore.

Nemačko-srpska privredna komora sa sedištem u Beogradu priprada sistemu nemačkih spoljno- trgovinskih i industrijskih komora, sa 130 kancelarija u 90 zemalja. Sa svojih 300 kompanija članica predstavlja najveću i jednu od najvažnijih bilateralnih organizacija u Srbiji. Direktor nove komore je dosadašnji delegat nemačke privrede u Srbiji, Martin Knap.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik