Zgrada Hidrogradnje prodata za 11 miliona KM

Bez autora
Apr 18 2016

Zgrada Hidrogradnje u ulici Hamdije Kreševljakovića, u kojoj je bilo sjedište kompanije, prodata je početkom godine Union banci za 11 miliona KM, iako je knjigovodstvena vrijednost zgrade bila 18,2 miliona KM. Vrijednost zgrade, na atraktivnoj lokaciji u centru Sarajeva, odlukama Nadzorno odbora, nakon procjene vještaka, bila je procijenjena na 18,2 miliona KM, ali je nakon više neuspješnih pokušaja, prodata za 11 miliona KM. Zgradu je ranije željelo kupiti Vijeće ministara BiH za potrebe smještaja državnih agencija i to za procijenjenu vrijednost od 18,2 miliona KM, ali je problem nastao kada se saznalo da je hipoteku na zgradu upisala upravo Union banka i to putem javnog poziva koji je objavljen 17. decembra 2015. godine. Prije objavljivanja javnog poziva, Agencija za privatizaciju FBiH dala je saglasnost Hidrogradnji za samostalnu prodaju zgrade na osnovu odluke Nadzornog odbora Hidrogradnje iz decembra 2015.

Zgrada Hidrogradnje prodata za 11 miliona KMZgrada Hidrogradnje u ulici Hamdije Kreševljakovića, u kojoj je bilo sjedište kompanije, prodata je početkom godine Union banci za 11 miliona KM, iako je knjigovodstvena vrijednost zgrade bila 18,2 miliona KM.

Vrijednost zgrade, na atraktivnoj lokaciji u centru Sarajeva, odlukama Nadzorno odbora, nakon procjene vještaka, bila je procijenjena na 18,2 miliona KM, ali je nakon više neuspješnih pokušaja, prodata za 11 miliona KM.

Knjigovodstvena vrijednost 18,2 miliona KM

Zgradu je ranije željelo kupiti Vijeće ministara BiH za potrebe smještaja državnih agencija i to za procijenjenu vrijednost od 18,2 miliona KM, ali je problem nastao kada se saznalo da je hipoteku na zgradu upisala upravo Union banka i to putem javnog poziva koji je objavljen 17. decembra 2015. godine.

Prije objavljivanja javnog poziva, Agencija za privatizaciju FBiH dala je saglasnost Hidrogradnji za samostalnu prodaju zgrade na osnovu odluke Nadzornog odbora Hidrogradnje iz decembra 2015.

Od 11 miliona kolika je vrijednost zgrade, najviše je otišlo upravo Union banci za otplatu ranije uzetog kredita - ukupno 4,5 miliona KM.

BBI banka je naplatila 1,2 miliona KM, dok je Vakufskoj banci trebalo pripasti 1,7 miliona KM. Tako je samo za otplatu dugova bankama izdvojeno 7,1 miliona KM, odnosno više od polovine sredstava.

Članovi bivšeg menadžementa naplaćivali i do 160.000 KM

No, prava je priča kako se dijelio novac namijenjen radnicima. Članovi menadžementa kompanije u prethodnom periodu uredno su tužili Hidrogradnju te su, po dobijenim sudskim presudama, upisali hipoteku na zgradu Hidrogradnje.

Tako je 28 bivših direktora, sekretarica, knjigovođa i pravnika ukupno naplatilo oko dva miliona KM. U prosjeku, svako od 28 članova menadžemnta dobio je oko 72.000 KM.

Od tih 28 radnika Hidrogradnje najviše su naplatili bivši tehnički direktori Elvedin Borovina (165.000 KM), Bakir Arslanagić (167.000 KM), Branimir Mijatović (103.000 KM) i Harun Ćatović (101.000 KM), kao i direktor pravnog sektora Talić Sead (115.000 KM).

Za pokretanje proizvodnje bilo je namijenjeno tek 200.000 KM, dok je ostalim radnicima, njih oko 600, isplaćeno po 4.000 KM.

Namjena zgrade još uvijek nepoznata

Iz Union banke su potvrdili za Klix.ba da su kupili zgradu, kao i da će je koristiti za vlastite potrebe, uz napomenu da odluka u tom pogledu još uviek nije konačno donesena.

Sjedište Hidrogradnje preselit će se podružnicu "Sigma" koja se nalazi u Butmiru, a samo preseljenje, prema dostupnim informacijama, još uvijek nije počelo.

Akumulirani gubitak Hidrogradnje iznosi oko 100 miliona KM, od čega se državi, na ime poreza i doprinosa, te radnicima, duguje oko 60 miliona KM.

Redžo Tufekčić, predsjednik SIndikata Hidrogradnje, za Klix.ba kaže kako strahuju da bi se slična raspodjela novca mogla desiti i prilikom svake buduće prodaje nekretnina. U zemljišnim knjigama banke su upisane kao prvi nosioci hipoteke, što znači da se prvo namiruju banke, a tek potom radnici i država.

Hidrogradnja vrijedne nekretnine ima u Briješću, Butmiru i Kaknju, ali je većina njih pod hipotekom.

Oko 600 radnika još uvijek čeka uvezivanje radnog staža, a njih oko 120 već ove godine bi moglo u penziju ako im budu uplaćeni doprinosi.

Iako je od prodaje zgrade trebao biti plaćen dio duga za električnu energiju, Tufekčić za Klix.ba kaže kako to nije urađeno, kao i da radnicima nisu uplaćeni minimalci za januar i februar 2016. godine kako je to planom raspodjele sredstava bilo dogovoreno.

Bez električne energije i pokrenute proizvodnje radnici Hidrogradnje prava su prošle sedmice ponovo tražili ispred Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik