Položen kamen temeljac za prvu fazu projekta "Novi Niš"

Bez autora
Apr 19 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Nišu je položila kamen temeljac za prvu fazu projekta “Novi Niš”, koji predviđa izgradnju ukupno 1.000 stanova u stambeno-poslovnom kompleksu. Rok za završetak ovog kompleksa, koji se gradi na prostoru nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”, jeste 2021. godina, a prvi stanovi i useljenja predviđeni su već u 2018. godini. Niška kasarna “Bubanjski heroji” ima 15 hektara zemlje, na kojoj će, pored stanova, biti izgrađeni i bolnica, univerzitetski centar, šoping mol, kao i drugi objekti, a ceo projekat sa svim sadržajima treba da bude gotov za deset godina. Ministarka je tom prilikom rekla da mnogi nisu verovali da će biti prevaziđene sve prepreke za realizaciju tog projekta, što je rešeno zajedno sa gradskim vlastima u Nišu, ali i uz podršku ambasadora SAD u Srbiji.

Položen kamen temeljac za prvu fazu projekta “Novi Niš”Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je u Nišu položila kamen temeljac za prvu fazu projekta “Novi Niš”, koji predviđa izgradnju ukupno 1.000 stanova u stambeno-poslovnom kompleksu.

Rok za završetak ovog kompleksa, koji se gradi na prostoru nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”, jeste 2021. godina, a prvi stanovi i useljenja predviđeni su već u 2018. godini.

Niška kasarna “Bubanjski heroji” ima 15 hektara zemlje, na kojoj će, pored stanova, biti izgrađeni i bolnica, univerzitetski centar, šoping mol, kao i drugi objekti, a ceo projekat sa svim sadržajima treba da bude gotov za deset godina.

Mihajlović je tom prilikom rekla da mnogi nisu verovali da će biti prevaziđene sve prepreke za realizaciju tog projekta, što je rešeno zajedno sa gradskim vlastima u Nišu, ali i uz podršku ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota.

Ona je naglasila da je ovo veoma važan projekat za Niš i jug zemlje, ali i za celu Srbiju, i dodala da će se u prvoj fazi graditi 300 stanova, a kasnije još oko 700. Niš će dobiti moderno naselje, moderan koncept života, gde će raditi i naši građani i domaće kompanije, poručila je Mihajlović.

Ona je prethodno položila vremensku kapsulu u kojoj je napisala: "Neka “Novi Niš” građanima Niša donese jedan novi početak. Neka “Novi Niš” pokaže jednu novu sliku juga Srbije. Neka “Novi Niš” bude lice uspešne i moderne Srbije".

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo time što prisustvuje ovom događaju, uz ocenu da “Novi Niš” ima veliki potencijal za nove investicije i nova radna mesta. To je moderan višenamenski model razvoja, prvi tog tipa u Srbiji, pri čemu će ovaj projekat obezbediti 1.200 građevinskih radnih mesta u periodu od deset godina, naglasio je Skot.

Gradsko veće Niša usvojilo je Aneks prvog ugovora o prenosu prava na korišćenje nepokretnosti u državnoj svojini, pa je omogućen početak radova. Kasarna je prodata kompaniji “Clean Earth Capital” iz SAD pre pet godina.

Stari ugovor je predviđao da se do 2016. godine predaju stanovi, dok novi aneks precizira da će predaja stanova za Ministarstvo odbrane početi 2018. godine, koje dobija oko 320 stanova kao naknadu za ustupljenu kasarnu.

Ministarstvo odbrane dobiće za početak stanove ukupne površine 4.000 kvadrata, dok će 8.000 kvadrata biti izgrađeno do 2020. godine, a preostalih 5.000 kvadrata do 2021. godine. U prvoj fazi, čija je vrednost tri miliona evra, biće izgrađena četiri stambena objekta sa 300 stanova, a prvi objekat će imati 76 stanova različitih struktura.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i direktor kompanije “Clean Earth Capital” Filip Bej, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik