Poziv Vlade odgodio blokade računa

Bez autora
Apr 21 2016

Poreska uprava Federacije BiH je odgodila blokiranje računa najvećih poreskih dužnika s većinskim udjelom državnog kapitala najmanje do petka i sjednice Vlade Federacije, potvrđeno je u ovoj instituciji.Portparol Porezne uprave FBiH je pojasnila da je blokada transakcijskih računa dužnika bila zakazana za srijedu u 10 sati, ali da je, zasad, sve prolongirano. Nakon poziva Vlade FBiH, koji je uslijedio u devet sati, Porezna uprava privremeno je obustavila blokade.

Poziv Vlade odgodio blokade računaPoreska uprava Federacije BiH je odgodila blokiranje računa najvećih poreskih dužnika s većinskim udjelom državnog kapitala najmanje do petka i sjednice Vlade Federacije, potvrđeno je u ovoj instituciji.

Adisa Muhić, portparol Porezne uprave FBiH, "Nezavisnim" je pojasnila da je blokada transakcijskih računa dužnika bila zakazana za srijedu u 10 sati, ali da je, zasad, sve prolongirano.

"Nakon poziva Vlade FBiH, koji je uslijedio u devet sati, Porezna uprava privremeno je obustavila blokade", kazala je Muhićeva. Iz Porezne uprave navode da su od Vlade Federacije dobili usmenu informaciju o zaključku da Porezna uprava zastane s blokadom transakcijskih računa do održavanja sjednice 22. aprila, na kojoj će raspraviti i odlučiti o daljim aktivnostima naplate javnih prihoda od ovih dužnika.

"Zasad se čeka zvaničan pisani zaključak Vlade FBiH sa današnje sjednice, po kojem će se postupiti", naveli su iz Poreske uprave.U međuvremenu je Vlada Federacije održala hitnu telefonsku sjednicu i zadužila Poresku upravu da za sjednicu u petak pripremi analizu stanja najvećih dužnika, s prijedlogom mjera.

Očito je Vlada reagirala kada su stvari postale preozbiljne, budući da je Poreska uprava, na čelu sa Šerifom Isovićem, v.d. direktorom, planirala da na području cijelog entiteta provede akciju naplate javnih prihoda od javnih kompanija, koje duguju pomalo nevjerovatnih 2,2 milijarde KM!

Najveći dužnici su "Željeznice FBiH" (oko 200 miliona KM duga), Gradsko saobraćajno preduzeće GRAS Sarajevo (116 miliona), Rudnici Kreka Tuzla (110 miliona), Sveučilišna klinika Mostar (55 miliona), "Agrokomerc" iz Velike Kladuše (40 miliona KM), te također i mnoga druga preduzeća i institucije. Danas su stizala mnoga alarmantna upozorenja dužnika o teškim posljedicama moguće blokada računa, pa su tako iz GRAS-a upozorili da može doći do potpune blokade javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, a iz "Željeznica FBiH" da bi blokadom njihovog računa mogla da bude ugrožena kompletna privreda FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik