Razvijanje preduzetničkog duha i privatnog biznisa - ključ razvoja privrede

Bez autora
Apr 21 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije pozvao jebivšeg kancelara SR Nemačke da pomogne našoj zemlji u privlačenju investicija i podsticanju preduzetničkog duha, kao i u sprovođenju teških reformi, po ugledu na one koje su od Nemačke napravile ekonomskog giganta.Premijer je poručio da Srbija želi da bude uspešna zemlja, ali da će to postati jedino ako sprovede bar deo reformi koje je realizovao bivši nemački kancelar i na kojima sada dobrim delom počiva uspeh savremene Nemačke. Srbija jeste mala zemlja, ali može da gleda i uči od moćnijih, naglasio je on i dodao da je najveći problem naše zemlje nedostatak preduzetničkog duha.

Razvoj preduzetništva od ključnog značajaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas bivšeg kancelara SR Nemačke Gerharda Šredera da pomogne našoj zemlji u privlačenju investicija i podsticanju preduzetničkog duha, kao i u sprovođenju teških reformi, po ugledu na one koje su od Nemačke napravile ekonomskog giganta.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šrederom, poručio da Srbija želi da bude uspešna zemlja, ali da će to postati jedino ako sprovede bar deo reformi koje je realizovao bivši nemački kancelar i na kojima sada dobrim delom počiva uspeh savremene Nemačke.

Srbija jeste mala zemlja, ali može da gleda i uči od moćnijih, naglasio je on i dodao da je najveći problem naše zemlje nedostatak preduzetničkog duha.

Vučić je prethodno na radnom ručku sa domaćim i stranim privrednicima i mladim preduzetnicima, kojem je prisustvovao i bivši nemački kancelar, istakao da je za Srbiju važno to što od Šredera može da nauči kako da primeni teške reforme.

Premijer je poručio da je za dalji napredak Srbije izuzetno važan nastavak sveobuhvatnih reformi, i izrazio uverenje da su pozitivne promene u našoj zemlji vidljive na svakom koraku, što potvrđuju i zvanični podaci MMF-a, Svetske banke, ali i drugih međunarodnih institucija.

Prema njegovim rečima, ti podaci ukazuju na to da Srbija drastično smanjuje deficit i da će očekivani rast ove godine biti 1,8 odsto prema prognozama MMF-a, a prema srpskim i do 2,2 odsto, dok će sledeće godine ići i iznad tri odsto.

Vučić je podsetio na to da je Srbija na "Duing biznis" listi Svetske banke sa 91. napredovala na 59. mesto, uz očekivanje da će naša zemlja napredovati do 45. pozicije.

Premijer je podvukao da najveći broj nemačkih kompanija koje su prisutne u Srbiji širi svoji poslovanje i otvara nova radna mesta, na šta im je, kako je istakao, naša zemlja veoma zahvalna.

Za Srbiju je od ključnog značaja razvijanje preduzetničkog duha i privatnog biznisa, naglasio je on, uz podsećanje na to da je ova godina proglašena za "godinu preduzetništva", za šta je država izdvojila značajna sredstva.

Vučić je rekao da je cilj da se od Beograda napravi digitalni hab, i podsetio na to da je Srbija do sada imala podršku u znanju i povoljnim kreditima od nemačkog GIZ-a, dodavši da naša zemlja želi ubrzani razvoj da bi sustigla evropske zemlje.

Šreder je ocenio da se Srbija nalazi pred važnim odlukama i da treba da nastavi putem EU, kao i reformi, jer samo na taj način može da se socijalno pravično i ekonomski uspešno razvija. On je poručio da je Evropska unija potrebna Srbiji, kao što je Uniji potrebna Srbija, i ponovio da budućnost naše zemlje nedvosmisleno leži u EU.

Vlada Srbije treba da se obaveže na nastavak evropskog puta, a u tome, kako je naglasio, ima podršku Nemačke, koja je Srbiji pouzdan partner na putu evropskih integracija.

Šreder je istakao da je to proteklih godina jasno dokazala kancelar Nemačke Angela Merkel, i podsetio na to da je Nemačka najveći donator sa 1,6 milijardi evra od demokratskog preokreta, više od bilo koje druge države Unije.

Srbija će, kako je naglasio, postati atraktivnija za ulaganja napretkom ka Evropskoj uniji, jer je država sa ogromnim potencijalom. On je istakao da je veoma važno da Srbija nastavi započete reforme, uz ocenu da je politika Vlade Srbije bila obeležena načelom rada za dobrobit Srbije.

Šreder je podvukao da su reforme preduslov za oporavak Srbije, da bude konkurentna i da se otvore šanse za mlade generacije, što su bili i razlozi za to što je Nemačka pre deset godina sprovela modernizaciju svojih ekonomskih i socijalnih struktura.

On je ukazao na to da Vlada Srbije kroz reforme podstiče rast privrede, što će ostati njen prioritetni zadatak, uz smanjenje prepreka za investicije i unapređenje pravne sigurnosti. Prema njegovim rečima, Srbija mora da preduzme dodatne strukturne reforme kako bi mogla da stupi u međunarodnu konkurenciju i izdrži je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik