Poslovni inkubatori razvijaju preduzetnički duh

Bez autora
Apr 21 2016

Poslovni inkubatori mogu doprineti razvoju preduzetničkog duha, ocenjeno je prilikom obeležavanja Dana poslovnih inkubatora u Naučno-tehnološkom parku Beograd.Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije rekao je da "nema plemenitije medicine od neonatološke, i da je tako i u ekonomiji, pogotovo u uslovima tranzicije, gde je najugorženiji mladi biznis". Prema njegovim rečima posebno mladom biznisu treba posvetiti pažnju, a za sam početak biznisa nema povoljnijeg okruženja od poslovnog inkubatora.

Poslovni inkubatori razvijaju preduzetnički duhPoslovni inkubatori mogu doprineti razvoju preduzetničkog duha, ocenjeno je prilikom obeležavanja Dana poslovnih inkubatora u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Miloš Petrović rekao je da "nema plemenitije medicine od neonatološke, i da je tako i u ekonomiji, pogotovo u uslovima tranzicije, gde je najugorženiji mladi biznis". Prema njegovim rečima posebno mladom biznisu treba posvetiti pažnju, a za sam početak biznisa nema povoljnijeg okruženja od poslovnog inkubatora.

RAS u Godini preduzetništva učestvuje sa šest projekata, precizirao je Petrović, dodajući da je taj program obuhvatio finansijsku podršku za 16 inkubatora u ukupnoj visini od 20 miliona dinara.

Petrović je naveo da je ta agencija objavila poziv za startap program sa ciljem zapošljavanja mladih, žena i teško zapošljivih kategorija, kao i osobama iz devastiranih područja, sa budžetom od 110 miliona dinara.

Takođe je najavio da će RAS danas raspisati novi konkurs podrške poslovne infrastrukture u vrednosti od 130 miliona dinara, a da su korisnici inkubatori, klasteri, ali i razvojne agencije. U ponedeljak će biti raspisan treći program koji ima za cilj podsticanje izvoznih aktivnosti, odnosno internacionalizacije preduzeća za šta je izdvojeno 130 miliona dinara.

Petrović je ukazao da je RAS zamišljen kao moderna spona privrede sa državom, uključujući podrsksu direktnim ulagalnjima i promociju izvoza, a istovremeno je i podsetio da u EU više od 60 odsto BDP-a generišu mala i srednja preduzeća. Male i srednje firme su, ističe on, u EU zaslužne za 50 odsto dodatne vrednosti, zbog čega mora biti prioritet i u Srbiji da se one podstiču.

Rukovodilac Odeljenja za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke Jirgen Šmid ocenio je da će Godina preduzetništva biti snažan signal poslovnoj zajednici, ali i za celu Srbiju da je kretanje u pravcu preduzetništva korisno.

On je podsetio da je Nemačka najveći donator Srbiji sa 1,6 milijardi evra razvojne pomoći, te da je srpski premijer sa ministrom za regionalni razvoj Nemačke prošle godine pokrenuo inicijativu za podsticanje rasta zapošljavanja, a da su već vidljivi dobri rezultati. Šmid je rekao da nemačka ne nameće svoje ideje, već se radi, u ovoj oblasti, o idejama iz Srbije koje Berlin podržava.

Priručnik "Za osnivanje i razvoj poslovnih inkubatora" koji je izradio "GIZ Achess", prema njegovim rečima sumira praktična iskustva i daje smernice. On je izrazio uverenje da će priručnik pomoći da se podstakne preduzetnički duh u Srbiji.

Lider programa "GIZ Achess" Štefan Hajek smatra da poslovni inkbatori imaju potencijal kao mesto za razvoj novih poslova i projekata. Istovremeno je kazao da nedostaje potražna za novi kreativnim projektima, u čemu će ova organizacija pokušati da pomogne.

Razvoj malih i srednjih preduzeća je ključan, a Srbija, kako je konstatovao, zaostaje po broju takvih firmi, te je tu neophodna pomoć, jer su mala i srednja preduzeća nosioci održivog razvoja.

Milena Blagojević iz RAS-a predstavila je rezultate programa podrške poslovnim inkubatorima u prošloj godini ukazujući da je pomognuto 48 projekata u 16 poslovnih inkubatora iz više gradova Srbije, i da su postignuti značajni rezultati.

Dragana Jović iz iste agencije je, najavivši program podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi za 2016., istakla da je namera da se podrže razvojni programi koji poevćavaju konzurentnost.

"Biće podržane dva tipa projekata - investicioni projekti , kao i uslužni projekti za jačanje kapaciteta", objasnila je ona dodajući da su ciljna grupa su klasteri, poslovni inkubatori, naučno tenoločki parkovi, akreditovane regionalne razvojne agencije, udruženja, zadruge, privredne komore.

U okviru Programa podrške razvoju poslovnih inkubatora 2015., RAS je uz pomoć programa Vlade Nemačke "Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji" (GIZ Achess) priredila "Priručnik za osnivanje i razvoj poslovnih inkubatora".

Direktor Naučno tehnološkog parka Grodana Danilović Grković naglasila je da su prethodna iskustva i program razvoja inkubatora pokazali da je moguće uspostaviti naučno-tehnološki park.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik