Rast prometa na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Apr 24 2016

Za razliku od prethodne nedelje, kada se celokupno trgovanje odvijalo samo u prva dva dana u nedelji, u proteklom nedeljnom periodu celokupno trgovanje se odigralo u poslednja dva radna dana. Prva polovina nedelje, protekla je u pravom licitiranju pre svega oko cene kukuruza, pa potom i ostalih roba. Kada se prvi kupoprodajni ugovor realizovao, to je bio signal da se tržište “otvori”, pa je tako realizovan ukupni promet na nedeljnom nivou od 1.075 tona, ili za 30,30 posto više u odnosu na prethodnu nedelju, a što je efektuiralo vrednosnim prometom od 19.986.500 dinara, što je rast od 25,72 posto u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Rast prometa na Za razliku od prethodne nedelje, kada se celokupno trgovanje odvijalo samo u prva dva dana u nedelji, u proteklom nedeljnom periodu celokupno trgovanje se odigralo u poslednja dva radna dana.

Prva polovina nedelje, protekla je u pravom licitiranju pre svega oko cene kukuruza, pa potom i ostalih roba.

Kada se prvi kupoprodajni ugovor realizovao, to je bio signal da se tržište “otvori”, pa je tako realizovan ukupni promet na nedeljnom nivou od 1.075 tona, ili za 30,30% više u odnosu na prethodnu nedelju, a što je efektuiralo vrednosnim prometom od 19.986.500 dinara, što je rast od 25,72% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje.

Cena kukuruza je protekle nedelje dostigla svoj ovosezonski maksimum. Kada je malo ko očekivao, cena kukuruza je počela naglo da raste.

Ključni, fundamentalni tržišni faktori svakako ne mogu značajnije da se promene u tako kratkom vremenskom periodu, pa ovaj veliki cenovni skok treba pre svega potražiti u povećanoj izvoznoj tražnji i to pre svega kod onih izvoznika koji užurbano popunjavaju barže kako bi izbegli vanredne troškove zbog neblagovremene isporuke robe. Kako drugačije objasniti cenovni rast ove robe od 5,28% u roku od samo nedelju dana.

Realizovana prosečna cena trgovanja iznosi 18,59 dinara po kilogramu (16,90 bez PDV), a cena od 17,00 dinara po kilogramu koja je realizovana na samom kraju nedelje, je apsolutni cenovni pik ove robe od početka ekonomske godine, odnosno od oktobra prošle godine.

Na tržištu pšenice je mnogo mirnije. Međutim, činjenica da preko berze nije zaključen ni jedan ugovor u nedelji za nama, ne znači da se na ovom tržištu ne dešava ništa. Naprotiv, sve ponude, ali i kotirani nalozi kupovine, takođe ukazuju  na rast cene ove robe i to u vrlo približnoj korelaciji sa rastom cene kukuruza.

Statistički posmatrano, nalazimo se u periodu kada je cena kukuruza veća od cene pšenice, ali sve su indicije da će posle prvog zaključenog kupoprodajnog ugovora cena pšenice u najmanju ruku dostići cenu kukuruza.

PRODEX se poslednjeg dana u nedelji za nama zaustavio na poziciji od 204,47 indeksnih poena, što predstavlja rekord ovog berzanskog pokazatelja u 2016. godini. U odnosu na prošđli petak PRODEX je veći za 2,66 ndeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik