U februaru odobreno manje kredita

Bez autora
Apr 24 2016

Banke su na kraju februara odobrile kredite od ukupno 2,37 milijardi eura, 0,2 odsto manje nego u januaru. Prema podacima Centralne banke, u februaru je na godišnjem nivou zabilježen neznatan pad odobrenih kredita. Odnos između kredita i depozita u februaru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,91 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 78 odsto. Ukupni depoziti na kraju februara su na mjesečnom nivou porasli 0,3 odsto na 2,62 milijarde eura.

U februaru odobreno manje kreditaBanke su na kraju februara odobrile kredite od ukupno 2,37 milijardi eura, 0,2 odsto manje nego u januaru. Prema podacima Centralne banke (CBCG), u februaru je na godišnjem nivou zabilježen neznatan pad odobrenih kredita.

Odnos između kredita i depozita u februaru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,91 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 78 odsto.

Ukupni depoziti na kraju februara su na mjesečnom nivou porasli 0,3 odsto na 2,62 milijarde eura. U odnosu na isti mjesec prošle godine, depoziti bilježe rast od 14 odsto.

Oročeni depoziti činili su 48,4 odsto ukupnih, a oni po viđenju 51,5 odsto. Preostalih 0,1 odsto odnosilo se na sredstva na "escrow" računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 54,4 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 32,3 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju februara iznosili su oko 1,44 milijarde eura, što je 0,7 odsto više nego u januaru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 8,1 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 58,1 odsto, a oni po viđenju 41,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik