U Stankovcima najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Bez autora
Apr 24 2016

Iako imamo obilje sunca i vjetra, i dalje smo pri samome dnu po korištenju obnovljivih izvora energije u Europskoj uniji. Općina Stankovci najbolji je primjer da se može i da korist od "zelene energije" može biti višestruka. U Stankovcima se nalazi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj. 8,5 tisuća panela postavljeno je na površini veličine dva nogometna igrališta. Strujom opskrbljuje 400 domaćinstava. U Stankovcima nije slučajno - treće je mjesto u Hrvatskoj po broju sunčanih sati - 2526 sunčanih sati godišnje. Za solarne elektrane osigurali su još 40 hektara. Korist je višestruka i to ne samo od prodaje zemljišta i komunalne naknade. Oko 100 tisuća kuna se uprihodi po jednom megavatu na godišnjoj razini. I država je na ovom projektu od PDV-a uprihodila 4,5 milijuna kuna. Stoga logično pitanje zašto ih nema više, kada vjetra i sunca imamo u izobilju.

U Stankovcima najveća solarna elektrana u HrvatskojIako imamo obilje sunca i vjetra, i dalje smo pri samome dnu po korištenju obnovljivih izvora energije u Europskoj uniji. Općina Stankovci najbolji je primjer da se može i da korist od "zelene energije" može biti višestruka.

U Stankovcima se nalazi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj. 8,5 tisuća panela postavljeno je na površini veličine dva nogometna igrališta. Strujom opskrbljuje 400 domaćinstava.

U Stankovcima nije slučajno - treće je mjesto u Hrvatskoj po broju sunčanih sati - 2526 sunčanih sati godišnje.

Za solarne elektrane osigurali su još 40 hektara. Korist je višestruka i to ne samo od prodaje zemljišta i komunalne naknade. Oko 100 tisuća kuna se uprihodi po jednom megavatu na godišnjoj razini.

I država je na ovom projektu od PDV-a uprihodila 4,5 milijuna kuna. Stoga logično pitanje zašto ih nema više, kada vjetra i sunca imamo u izobilju.

Spašavaju nas hidro postojenja koja se također smatraju zelenom energijom pa smo u ispunjavanju  obveze od 20 posto prema EU, na solidnih 15 posto. Norveška je već na nevjerojatnih 98.

Hrvatska će u sljedećih pet godina biti interesantna cijeloj Uniji, upravo stoga što investicija košta isto kao na sjeveru gdje nema toliko insolacije pa će za trećinu biti isplativija nego, primjerice, u Njemačkoj.

Čeka se novi Zakon, koji bi trebao potaknuti investitore, a do tada besplatno sunce, bura s Velebita i jugo s mora ne proizvode ni izdaleka onoliko koliko bi stvarno mogli. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik