VW zbog skandala izgubio milijardu i po evra

Bez autora
Apr 25 2016

Posrnula nemačka automobilska kompanija Folksvagen saopštila jeda je izdvojila 16,2 milijarde evra kako bi pokrila očekivane troškove globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.Zbog ovog skandala, VW je prošle godine ušao duboko u "crveno", uknjiživši konačni gubitak od 1,582 milijarde evra, u poređenju sa profitom od 10,84 milijarde evra iz 2014. godine. Problem sa emisijom štetnih gasova značajno je naštetio poslovanju grupacije Folksvagen u 2015. godini.

VW zbog skandala izgubio milijardu i po evraPosrnula nemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) saopštila je danas da je izdvojila 16,2 milijarde evra kako bi pokrila očekivane troškove globalnog skandala sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Zbog ovog skandala, VW je prošle godine ušao duboko u "crveno", uknjiživši konačni gubitak od 1,582 milijarde evra, u poređenju sa profitom od 10,84 milijarde evra iz 2014. godine, navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

"Problem sa emisijom štetnih gasova značajno je naštetio poslovanju grupacije Folksvagen u 2015. godini", dodaje se u saopštenju.Gubitak iz poslovanja u prošloj godini dostigao je 4,069 milijardi evra u odnosu na operativnu dobit od 12,697 milijardi evra iz 2014. godine.

Broj isporučenih vozila klijentima je smanjen na 9,931 milion vozila širom sveta sa 10,137 miliona iz 2014. godine.

Prihodi su, međutim, porasli za 5,4 odsto, na 213,3 milijarde evra, potpomognuti pozitivnim efektima deviznog kursa i povoljnim rezultatima u VW-om odeljenju za finansijske usluge.

Kada je reč o tekućoj godini, VW očekuje da će prihodi pasti "za čak pet odsto, zavisno od ekonomskih uslova, naročito u Južnoj Americi i Rusiji, kao i od razvoja situacije sa deviznim kursom i skandala oko emisije štetnih gasova", zaključuje se u saopštenju.

Iz nemačke vlade je danas saopšteno da će Folksvagen povući sa tržišta 630.000 vozila marke "porše", "folksvagen opel", "audi" i "mercedes", kako bi popravio softver za merenje emisije štetnih gasova.

VW, koji poseduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lambordžinija", "škode" i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik