Vlada RS mijenja štetne anekse sa "Comsar Energy"

Bez autora
Apr 25 2016

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS zatražio je izmjene nedavno potpisanih aneksa ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ kojima se Vlada obavezala na brojne ustupke ovoj kompaniiji, a na sebe preuzela obaveze koja čak nisu u njenoj nadležnosti, zvanično je potvrđeno u Vladi RS. Na ovakav potez ministar se odlučio nakon ogromne pažnje koju su u javnosti izazvali aneksi na koje je Vlada RS krajem januara dala saglasnost. Vlada je tada dala saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik 3“ i Aneks II ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ sa preduzećem „Comsar Energy RS“ i saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim.

Vlada RS mijenja štetne anekse sa "Comsar Energy"Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić zatražio je izmjene nedavno potpisanih aneksa ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ kojima se Vlada obavezala na brojne ustupke ovoj kompaniiji, a na sebe preuzela obaveze koja čak nisu u njenoj nadležnosti, zvanično je potvrđeno za poslovni portal Capital.ba u Vladi RS.

Na ovakav potez ministar se odlučio nakon ogromne pažnje koju su u javnosti izazvali aneksi na koje je Vlada RS krajem januara dala saglasnost, a koje je Capital.ba ekskluzivno objavio u ovom tekstu.

Vlada je tada dala saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik 3“ i Aneks II ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ sa preduzećem „Comsar Energy RS“ i saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim.

Tim aneksima Vlada RS je, između ostalog, potpisala da će „do posljednjeg dana odugovlačiti sa primjenom evropskih propisa koji bi mogli da nanesu štetu koncesionaru“, produžila rokove izgradnje, preuzela obaveze koje su nadležnosti BiH te dala odobrenje kompaniji „Comsar Energy“ da upiše pravo vlasništva i svojine nad nepokretnostima.

„Želimo da otklonimo bilo kakvu sumnju da sutra može postojati nešto što bi na bilo kakav način moglo teretiti Republiku Srpsku u pogledu podrške bilo kom koncesionaru. Ne želim da u budućnosti bilo ko okrivljuje bilo koga u ranijem periodu zato što je donio određene odluke ili učestvovao u donošenju odluka koje mogu imati nekakve štetne posljedice“, izjavio je ministar Đokić za Capital.ba.

Kazao je da su u toku pregovori sa kompanijom „Comsar“ u pogledu potpisivanja novih aneksa kojima će se definisati i preciznije regulisati „ono što je nekome postalo sporno“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik