Kanađani od Amerikanaca otkupili istražna prava kod Bora

Bez autora
Apr 25 2016

Koliko bogatstva se krije na nalazištima kod Bora, ispitivaće Kanađani. Njihova kompanija "Rezervoar minerals" odlučila je da iskoristi pravo preče kupovine i otkupi udeo američke rudarske korporacije "Friport Mekmoran" u istražnim pravima nad potencijalnim ležištom bakra i zlata „Čukaru peki“ nedaleko od Bora. REV se, za sumu od 365 milona dolara, ujedinio sa kanadskom kompanijom "Nevsun", koja u svom vlasništvu ima rudnika cinka "Biša", u afričkoj Eritreji. Na taj način, u novoj kompaniji REV će imati 33, a "Nevsun" 67 odsto akcija. Međutim, kompanija koju čine REV i "Nevsun" će na taj način imati i 135 miliona dolara, koliko im je, po ugovoru o zajedničkom ulaganju, potrebno da isplate udeo "Friporta" u gornjoj zoni projekta "Čukaru peki", ali i da postanu vlasnici 60 procenata akcija u donjoj zoni tog ležišta.

Kanađani od Amerikanaca otkupili istražna prava kod BoraKoliko bogatstva se krije na nalazištima kod Bora, ispitivaće Kanađani. Njihova kompanija "Rezervoar minerals" (REV) odlučila je da iskoristi pravo preče kupovine i otkupi udeo američke rudarske korporacije "Friport Mekmoran" u istražnim pravima nad potencijalnim ležištom bakra i zlata „Čukaru peki“ nedaleko od Bora - saznaju "Novosti".

Prema informacijama našeg lista, REV se, za sumu od 365 milona dolara, ujedinio sa kanadskom kompanijom "Nevsun", koja u svom vlasništvu ima rudnika cinka "Biša", u afričkoj Eritreji. Na taj način, u novoj kompaniji REV će imati 33, a "Nevsun" 67 odsto akcija.

Međutim, kompanija koju čine REV i "Nevsun" će na taj način imati i 135 miliona dolara, koliko im je, po ugovoru o zajedničkom ulaganju, potrebno da isplate udeo "Friporta" u gornjoj zoni projekta "Čukaru peki", ali i da postanu vlasnici 60 procenata akcija u donjoj zoni tog ležišta.

Kako su "Novosti" već pisale, "Friport" je pokušao da deo svojih akcija u projektu "Čukaru peki" proda kanadskoj kompaniji "Lundin" za gotovo 263 miliona dolara. Međutim, do te transakcije nije došlo jer je, kako se ispostavilo, REV, ujedinjenjem sa "Nevsunom", iskoristio svoje pravo preče kupovine.

Tako je kanadska kompanija postale jedini vlasnik istražnog prava ležišta u okolini Bora, za koji preliminarna ekonomska studija ukazuje da vredi sedam milijardi dolara.

Klif Dejvis, predsednik "Nevsuna", izjavio je da je veoma zadovoljan postignutim dogovorom i izrazio očekivanje da će geološka istraživanja u okolini Bora uskoro biti okončana, kao i da će, nakon toga, na tom mestu početi pripreme za otvaranje novog rudnika.

On je naglasio i da nova kompanija, u ovom trenutku, raspolaže sa gotovo 300 miliona dolara za unapređenje i razvoj projekata u okolini Bora.

Resursi od 65 miliona tona rude

U ležištu Čukaru peki ustanovljeni su početni resursi od 65 miliona tona rude. Iz ove količine rude moguće je dobiti gotovo 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik