Malim i srednjim preduzećima 5.000.000 KM

Bez autora
Apr 26 2016

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta je istakao da je prošle godine ovo ministarstvo u sklopu projekta dodjele kreditnih poticaja razvoju poduzetništva i obrta implementiralo oko pet miliona konvertibilnih maraka kredita dodijeljenih 21 subjektu male privrede u FBiH.Njihovom realizacijom osigurano je upošljavanje oko 85 radnika. Jedan od projekata je i poticaj novoosnovanim subjektima male privrede, za šta je izdvojeno više od 776.000 KM. To je omogućilo osnivanje 144 subjekta male privrede, a sufinancirani su troškovi registracije i doprinosa za prvu godinu poslovanja.

Značajna podrška malim i srednjim preduzećimaFederalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je, na konferenciji za medije održanoj danas u Mostaru, istakao da je prošle godine ovo ministarstvo u sklopu projekta dodjele kreditnih poticaja razvoju poduzetništva i obrta implementiralo oko pet miliona konvertibilnih maraka kredita dodijeljenih 21 subjektu male privrede u FBiH.

Njihovom realizacijom osigurano je upošljavanje oko 85 radnika. Jedan od projekata je i poticaj novoosnovanim subjektima male privrede, za šta je izdvojeno više od 776.000 KM. To je omogućilo osnivanje 144 subjekta male privrede, a sufinancirani su troškovi registracije i doprinosa za prvu godinu poslovanja.
 
Prema riječima ministra Zukića, jedan od projekata koje podržava ovo ministarstvo je i podrška uvođenju sistema kvalitete kroz poticaje za 43 poslovna subjekta u ukupnom iznosu od 303.540,80 KM.

Govoreći o unaprjeđenju institucijske poduzetničke strukture tokom prošle godine, Zukić je istakao da je za unaprjeđenje tehnoloških parkova, inkubatora, poduzetničkih centara i klastera dodijeljeno 77 hiljada KM za pet institucija.
 
- Najviše sredstava prošle godine, 1.381.823,27 KM, za 64 subjekta, izdvojeno je za modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta poslovnih procesa, unaprjeđenje razvojnog potencijala, stvaranje uslova za upošljavanje, što je, prije svega, vođeno načelima stvaranja potražnje za ljudskim resursima, povećanjem privrednih aktivnosti - kazao je ministar Zukić.
 
Dodao je kako je prošle godine podržano 113 subjekata male privrede u većinskom vlasništvu žena ili osoba mlađih od 35 godina.
 
Govoreći o izgradnji poduzetničkih zona, Zukić je kazao da se ova projekat realizira zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i Švicarske agencije za razvoj i saradnju koji su do sada po dva puta uložili oko 500.000 KM, a ove godine planiraju uložiti još oko 400.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik