Počela gradnja fabrike municije kod Požege

Bez autora
Apr 26 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije poručio je danas prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju fabrike streljačke municije u mestu Uzići, kod Požege, da je stabilnost ključ napretka naše zemlje i da se neće tolerisati nikakvi pokušaji destabilizacije. On je, govoreći o izgradnji pomenute fabrike, istakao da je reč o investiciji vrednoj približno 90 miliona evra, koja će u prvoj fazi zaposliti 350 radnika. Nova fabrika će proizvoditi municiju malog kalibra od 5.56 mm, 7.62 mm i 9 mm, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od 140 miliona komada. Planirano je da prva i druga faza izgradnje fabrike budu završene do jula 2017. godine, dok će nakon treće faze, čije se okončanje planira za 2020. godinu, biti zaposleno još 100 radnika.

Počela gradnja fabrike municije kod PožegePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas prilikom postavljanja kamena temeljca za izgradnju fabrike streljačke municije u mestu Uzići, kod Požege, da je stabilnost ključ napretka naše zemlje i da se neće tolerisati nikakvi pokušaji destabilizacije.

Vučić je, govoreći o izgradnji pomenute fabrike, istakao da je reč o investiciji vrednoj približno 90 miliona evra, koja će u prvoj fazi zaposliti 350 radnika.

Nova fabrika će, kako je naglasio, proizvoditi municiju malog kalibra od 5.56 mm, 7.62 mm i 9 mm, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od 140 miliona komada.

On je objasnio da je planirano da prva i druga faza izgradnje fabrike budu završene do jula 2017. godine, dok će nakon treće faze, čije se okončanje planira za 2020. godinu, biti zaposleno još 100 radnika.

Premijer je poručio da bojazni za našu zemlju neće biti samo ako uspemo da sačuvamo stabilnost, ističući da je za Srbiju to ključna reč, zbog čega će se suprotstaviti svakom pokušaju destabilizacije ili nametanju već viđenih scenarija.

Srbija će nastaviti evropski put, ali se i držati dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, jer samo tako možemo da imamo više investicija i više novca u državnoj kasi, naglasio je on.Vučić je ocenio da će Srbija za četiri godine uspeti da poveća borbenu sposobnost vojske za 50 do 60 odsto, uz napomenu da će ruski helikopteri stići za mesec dana, dok su nakon toga planirane nabavke i drugih letelica.

Prema njegovoj oceni, izgradnja fabrike municije u Uzićima važna je za požeško-ariljski kraj, s obzirom na to da se nakon dugog vremena otvara velika fabrika u kojoj će biti zaposleno 450 ljudi.

Ovo, kako je podvukao, nije kraj investicijama u ovaj deo zemlje, već se planira dovođenje i drugih ulagača.

Premijer je rekao da požeški kraj ima tradiciju u proizvodnji municije, uz podsećanje na to da namenska industrija Srbije u ovom trenutku ima ugovore za realizaciju u vrednosti od 530 miliona dolara.

Vučić je obećao da će se više ulagati u vojsku kako bi sačuvala zemlju i u stabilnim okolnostima razvijala industriju i ekonomiju uopšte.

Investitor nove fabrike je firma "Borbeni složeni sistemi" d.o.o, koja je deo Jugoimport SDPR sistema, a radove izvodi PMC inženjering.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik