Radna mesta i siguran otkup u “Mitrosu“ korist za Mačvu i Srem

Bez autora
Apr 27 2016

U novootvorenoj klanici "Mitros" u Sremskoj Mitrovici, kako je najavljeno, u maju se očekuje početak otkupa svinja i prerada mesa. U novoj klanici je i nova savremena mašina koja će svinjske polutke klasirati po kvalitetu. To ne plaši stočare. U obnovljenim objektima sa najsavremenijom tehnologijom u klaničnoj industriji su i radnici "Mitrosa" koji ovu fabriku nisu napuštali ni u stečaju, kada su godišnje dobijali samo jednu platu. Radim od 1984. godine, sve do sada. Čak i u stečaju koji je trajao pet godina, jedva smo dočekali da fabrika ponovo radi, navodi radnik iz Sremske Mitrovice. Dnevno se za posao u "Mitrosu" prijavi više od 20 kandidata.

Radna mesta i siguran otkup u “Mitrosu“ korist za Mačvu i SremU novootvorenoj klanici "Mitros" u Sremskoj Mitrovici, kako je najavljeno, u maju se očekuje početak otkupa svinja i prerada mesa. U novoj klanici je i nova savremena mašina koja će svinjske polutke klasirati po kvalitetu. To ne plaši stočare.

U obnovljenim objektima sa najsavremenijom tehnologijom u klaničnoj industriji su i radnici "Mitrosa" koji ovu fabriku nisu napuštali ni u stečaju, kada su godišnje dobijali samo jednu platu.

"Radim od 1984. godine, sve do sada. Čak i u stečaju koji je trajao pet godina, jedva smo dočekali da fabrika ponovo radi", navodi Stevan Dokmanović iz Sremske Mitrovice.

Dnevno se za posao u "Mitrosu" prijavi više od 20 kandidata. Do sada su obavljeni i razgovori sa oko 1.200 stočara kojima je ponuđena saradnja.

"Za uzgajivače svinja, nesumnjivo da 'Mitros' predstavlja sigurno tržište, stabilnu cenu, što je najvažnije za njih da mogu da planiraju proizvodnju u dužem vremenskom periodu", objašnjava Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

U novoj klanici je i nova savremena mašina koja će svinjske polutke klasirati po kvalitetu.

"Jasno će se platiti po kvalitetu, po procentu mesnatosti, a biće isplata u periodu od dva do tri dana. Čuo sam od tih ljudi da je cena 1,6 evra, po merenju tople polutke na bazi 56 odsto mesnatosti", kaže Milovan Ivanković, uzgajivač svinja iz "Zasavice".

Plaćenja po kvalitetu, a ne kao do sada po kilogramu, ne plaši ni stočare iz Mačve. Zbog lošeg iskustva sa klaničarima prethodnih godina, neki od njih su i nepoverljivi.

"Tu sam planirao novi objekat za 600 svinja, i ovih 400, da imam 900 u turnusu, ako bi počela neka bolja vremena za ovo svinjarstvo. Sad trenutno se po svinji gubi tri do četiri hiljade na ovu cenu od 110-120 dinara", naglašava Željko Milutinović iz Drenovca.

Kada počne sa radom, klanica će samo u jednoj smeni prerađivati više od 1.000 tovljenika. Za te potrebe, u ovom kraju, svinja nema dovoljno.

"Situacija trenutno nije dobra, proizvodnja se smanjuje, a mi se nadamo da će ovo pre svega da zaustavi dalji pad, da će proizvodnja da se održi i u dogledno vreme da se vrati na onaj nivo za koji postoje uslovi u Mačvi", objašnjava Zoran Kozlina, PSSS saradnik za stočarstvo.

Da bi podmirili potrebe "Mitrosa" i napunili prazne obore, u obnovi i proširenju proizvodnje i izgradnji centara za odgoj prasadi i krmača, stočari iz Mačve i Srema očekuju pomoć države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik