Stranci preuzimaju zemljište za izgradnju LNG terminala?

Bez autora
Apr 28 2016

Predstavnici grupe stranih investitora predvođenih kanadskim Pulsat Capitalom i također kanadskom BSH Grupom koji od Krka namjeravaju napraviti energetsko središte - Krk energy hub - vrijedno 4,7 milijardi eura i zaposliti 1800 ljudi, u četvrtak su poručili kako je kupovina zemljišta za tu namjenu pri kraju te su Vladu RH pozvali da podrži njihov projekt. Stvar je zanimljiva, jer Vlada RH na istom mjestu, kroz tvrtku LNG Hrvatska namjerava graditi LNG terminal. Strani investitori, međutim, ističu da država ne može graditi na tuđem zemljištu. Bitno je da nas Vlada RH podrži, preuzimamo zemlju, to je definitivno. Treba nam bilateralna podrška, jer svaki puta kada prolaze kablovi ili cijevi iz jedne jurisdikcije u drugu morate imate dozvole, kazao je glavni projektni menadžer Krk energy hub-a i predstavnik kanadskih tvrtki.

Stranci preuzimaju zemljište za izgradnju LNG terminala?Predstavnici grupe stranih investitora predvođenih kanadskim Pulsat Capitalom i također kanadskom BSH Grupom koji od Krka namjeravaju napraviti energetsko središte - Krk energy hub - vrijedno 4,7 milijardi eura i zaposliti 1800 ljudi, u četvrtak su poručili kako je kupovina zemljišta za tu namjenu pri kraju te su Vladu RH pozvali da podrži njihov projekt.

Stvar je zanimljiva, jer Vlada RH na istom mjestu, kroz tvrtku LNG Hrvatska namjerava  graditi LNG terminal. Strani investitori, međutim, ističu da država ne može graditi na tuđem zemljištu, piše Hina.

'Bitno je da nas Vlada RH podrži, preuzimamo zemlju, to je definitivno. Treba nam bilateralna podrška, jer svaki puta kada prolaze kablovi ili cijevi iz jedne jurisdikcije u drugu morate imate dozvole', kazao je na konferenciji za novinare glavni projektni menadžer Krk energy hub-a i predstavnik kanadskih tvrtki Branko Šarčanin.

Po njemu, država preko tvrtke LNG Hrvatska planira graditi LNG terminal na tuđoj zemlji.

Strani investitori, kojima se pridružilo desetak  jakih hrvatskih tvrtki (Končar, Tehnika, Dalekovod, Allianz i  Zaba) na Krku planiraju realizirati sedam različitih projekata - LNG terminal (plutajući i kopneni), toplanu za grijanje Rijeke, pokrenuti Dinu koju su preimenovali u Krk Petrokemiju, povezati plinovode sa Slovenijom, BiH i Mađarskom te izgraditi dalekovode i podvodne električne kabele za povezivanje Hrvatske s Italijom.

Rečeno je isto tako da bi od snažnog  investicijskog ciklusa ukupne vrijednosti od oko 4,7 milijarde eura, hrvatske tvrtke istovremeno mogle prodati robe, radova i usluga u vrijednosti oko 1,5 milijardi eura.

Šarčanin je pozvao Vladu RH da im se pridruži u projektu jer neće imati rizika, budući da se radi o privatnom projektu.

U ime hrvatske poslovne grupe, Croatia Business Group, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine novooformljene grupe Franjo Luković kazavši da ga je projekt zainteresirao jer se radi o privatnom a ne državnom projektu gdje će privatnici snositi sve rizike. Po njemu, takva bi investicija mogla oživjeti hrvatski gospodarski rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik