EK opominje Sloveniju jer još nije uvela bail-in za banke

Bez autora
May 02 2016

Europska komisija je u četvrtak poslala drugu opomenu Sloveniji, jer u nacionalno zakonodavstvo još uvijek nije prenijela Direktivu o sanaciji i spašavanju banaka. Propis je pripremila vlada, ali čeka se na usvajanje u parlamentu. Drugu opomenu je osim Slovenije dobila još Belgija, dok je protiv Poljske, koja nova pravila još uvijek nije prenijela u nacionalni zakon, Evropska komisija pokrenula postupak u Sudu Europske unije. Ako Belgija i Slovenija ne poduzmu mjere u roku od dva mjeseca, Bruxelles bi mogao pokrenuti takav postupak i protiv njih.

EK opominje Sloveniju jer još nije uvela bail-in za bankeEuropska komisija je u četvrtak poslala drugu opomenu Sloveniji, jer u nacionalno zakonodavstvo još uvijek nije prenijela Direktivu o sanaciji i spašavanju banaka.

Propis je pripremila vlada, ali čeka se na usvajanje u parlamentu, izvijestila je RTV Slovenije.

Drugu opomenu je osim Slovenije dobila još Belgija, dok je protiv Poljske, koja nova pravila još uvijek nije prenijela u nacionalni zakon, Evropska komisija pokrenula postupak u Sudu Europske unije.

Ako Belgija i Slovenija ne poduzmu mjere u roku od dva mjeseca, Bruxelles bi mogao pokrenuti takav postupak i protiv njih. Rok za prenošenje je bio 31. prosinca 2014.

Direktiva o sanaciji je inače jedan od zakonodavnih stupova EU bankarske unije, koja je osnovana kako bi se osigurala stabilnost financijskog sektora i zaštitili porezni obveznici od financiranja spašavanja banaka javnim novcem.

Cilj direktive je osigurati da se banke spašavaju bez državne intervencije, zbog koje se nekoliko članica eurozone, među njima i Slovenija, našlo u teškoćama. Direktiva je u europski pravni poredak uvela tzv. bail-in načelo koje omogućuje sudjelovanje vlasnika i kreditora u spašavanju financijskih institucija.

Slovenska Vlada je prijedlog zakona o spašavanju i prisilnoj likvidaciji banaka, koji će u potpunosti prenijeti nova evropska pravila u slovensko zakonodavstvo potvrdila prošloga tjedna i poslala ga parlamentu.

Zastupnici su prethodno već usvojili neke druge zakone koji uređuju pitanje upravljanja rizikom u bankarskom sistemu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik