DKP: Proizvodnja počinje do 20. maja

Bez autora
May 02 2016

Investicija u Novi duvanski kombinat odvija se planiranom dinamikom, u završnoj fazi je remont mašina i opreme, a početak proizvodnje očekuje se do 20. maja, saopštili su predstavnici investitora arapske kompanije BMJ Industies FZ LLC, koji su s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja obišli staru fabriku. U fabrici trenutno rade 34 zaposlena. Započinjanjem proizvodnje svih 66 bivših radnika DKP u stečaju dobiće mogućnost da rade. Takođe, stvoriće se prostor za zapošljavanje još 20-tak novih radnika. Uskoro se očekuje početak radova na izgradnji nove fabrike, saopštili su investitori. Cilj posjete ministra bio je da se sagleda šta je sve urađeno od trenutka potpisivanja ugovora sa investitorom, da se razgovara o dinamici budućih radova i s predstavnicima uzgajivača duvana u Crnoj Gori porazgovara o modelima buduće uspješne saradnje.

DKP: Proizvodnja počinje do 20. majaInvesticija u Novi duvanski kombinat odvija se planiranom dinamikom, u završnoj fazi je remont mašina i opreme, a početak proizvodnje očekuje se do 20. maja, saopštili su predstavnici investitora arapske kompanije BMJ Industies FZ LLC, koji su s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petrom Ivanovićem obišli staru fabriku.

U fabrici trenutno rade 34 zaposlena.

„Započinjanjem proizvodnje svih 66 bivših radnika DKP u stečaju dobiće mogućnost da rade. Takođe, stvoriće se prostor za zapošljavanje još 20-tak novih radnika. Uskoro se očekuje početak radova na izgradnji nove fabrike“, saopštili su investitori.

Kako dodaju iz Ministarstva poljoprivrede, cilj posjete ministra Ivanovića bio je da se sagleda šta je sve urađeno od trenutka potpisivanja ugovora sa investitorom, da se razgovara o dinamici budućih radova i s predstavnicima uzgajivača duvana u Crnoj Gori porazgovara o modelima buduće uspješne saradnje.

„Kako je tom prilikom kazao predstavnik investitora Isat Boljević plan je da se pokrene proizvodnja 200 tona cigareta na mjesečnom nivou, što je duplo više nego što je DKP proizvodio prethodnih godina, kao i da se zaposli 80 do 90 radnika u dvije smjene. Boljević je kazao da je od trenutka potpisivanja ugovora o dokapitalizaciji i upravljanju NDKP (15.02.2016) investirano oko 2,5 miliona eura u remont dijela opreme, nabavku djelova, repromaterijala i druge prateće usluge“, saopštili su iz Ministarstva.

„S proizvodnjom počinjemo najdalje do 20. maja. Što se tiče radnika, već je angažovano 29 bivših radnika DKP, a uzećemo svih 66. Planiramo da ih zaposlimo i više, jer će za proizvodnju u dvije smjene biti potrebno 80 do 90 radnika. Sada radi 35 radnika i svi dobijaju platu redovno“, kazao je Boljević.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo zbog svega što je vidio jer, kako je rekao, uložen je ogroman trud i napor da se fabrika osposobi do pristojnog nivoa za nastanak proizvodnje.

„Čestitam svima koji su radili na poslu. Stvorena je dobra osnova da idemo dalje, remontovan je  dio opreme, očekuje se nabavka novih mašina, tako da mogu konstatovati da se ono što smo dogovorili i što je predviđeno ugovorom realizuje planiranom dinamikom“, kazao je Ivanović.

Prema riječima ministra, broj trenutno zaposlenih odgovara trenutnom nivou aktivnosti i priprema za pokretaje proizvodnje.

„Ne treba očekivati da će se odjednom zaposliti svi, ali smatram da se dogovorena dinamika poštuje, te i sa tog stanovišta treba čestitati investitoru“, kazao je Ivanović. Ministar je danas razgovarao i s predstavnicima uzgajivača duvana kako bi se povezala proizvodnja i prerada na duži rok.

„Da vidimo šta da u narednih pet godina možemo uraditi da povežemo i jednu i drugu stranu.  Mislim da smo čuli i korisne ideje koje se odnose na jednu novu investiciju koja nije bila predviđena, a to je izgradnja sušione za duvan. Time bi se stvorio prostor da proizvođači povećaju kvalitet proizvodnje, a investitoru da poveća kvalitet rada i proizvodnje, osvaja tržište i stvori uslove za nova radna mjesta“, kazao je Ivanović izražavajući nadu da će sljedeći susret biti povodom zvaničnog početak radova na novoj fabrici.

U ime uzgajivača, današnjem sastanku prisustvovao je predsjednik udruženja Hamdija Ljuljković. On je rekao da su proizvođači veoma zadovoljni saradnjom sa investitorom.

„Već su nam isplatili iznos novca za duvan koji nam je bio otkupio DKP, i to odjednom, ne u ratama kao što je to bio slučaj ranije. Obezbijedili su nam sjeme za sjetvu iduće godine“, kazao je Ljuljković.

On vjeruje da će pokrenuta investicija u NDKP dati podsticaj za uzgoj duvana u Crnoj Gori, te da očekuje da će naredne godine biti mnogo više proizvođača od sadašnjih 65, te da će se proizvodnja makar duplirati.

„Nadam se da će biti uvedene i nove sorte duvana, da će biti odgovarajuća dinamika otkupa i isplate. Pokušaćemo i cijene da povećamo. Vjerujemo da će, uz nastavak značajne podrške koju nam daje Ministarstvo poljoprivrede i saradnje sa investitirom, iduće godine biti, makar, duplo više proizvođača, i da će taj broj rasti i narednih godina“, dodao je Ljujković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik