Najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, a uvozimo sir

Bez autora
May 02 2016

U BiH je prošle godine zabilježen pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina za šest posto, odnosno za četiri miliona KM, u odnosu na 2014. godinu, ali i pad uvoza za isti procenat, odnosno za 7,5 miliona KM, što pokazuje da raste potrošnja domaćih proizvoda, rekla je stručni saradnik u sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH. Pokrivenost uvoza izvozom u 2015. iznosi 48 posto, dok je 2012. godine to bilo najviše i to 51 posto. Najviše izvozimo mlijeko i pavlaku 77 posto, te jogurt i kefir, dok najviše uvozimo sira i to 46 posto. Ukupan izvoz u 2015. je 61 milion KM, a najbolji partner nam je Njemačka iz koje smo uvezli 40 miliona KM mlijeka, te Hrvatska sa 40 miliona. Vanjskotrgovinska razmjena sa Srbijom je u suficitu, a pozitivni primjeri su Crna Gora, Makedonija i Kosovo.

Najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, a uvozimo sirU BiH je prošle godine zabilježen pad izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina za šest posto, odnosno za četiri miliona KM, u odnosu na 2014. godinu, ali i pad uvoza za isti procenat, odnosno za 7,5 miliona KM, što pokazuje da raste potrošnja domaćih proizvoda, rekla je stručni saradnik u sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Amila Šehić.

Živa perad

- Pokrivenost uvoza izvozom u 2015. iznosi 48 posto, dok je 2012. godine to bilo najviše i to 51 posto. Najviše izvozimo mlijeko i pavlaku 77 posto, te jogurt i kefir, dok najviše uvozimo sira i to 46 posto. Ukupan izvoz u 2015. je 61 milion KM, a najbolji partner nam je Njemačka iz koje smo uvezli 40 miliona KM mlijeka, te Hrvatska sa 40 miliona.

Vanjskotrgovinska razmjena sa Srbijom je u suficitu, a pozitivni primjeri su Crna Gora, Makedonija i Kosovo. Ključna izvozna tržišta su zemlje CEFTA. Ukupan uvoz iznosio je 128 miliona KM, a najviše uvozimo sireve edamer i gauda, kazala je Šehić.

Na konferenciji za novinare, koja je održana jučer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, prezentovana je analiza vanjskotrgovinske razmjene u razdoblju 2011 - 2015. godine, sa posebnim osvrtom na trendove u 2015, za mlijeko i mliječne proizvode, perad i jaja, voće i povrće, te gljive, šumske plodove, ljekovito i začinsko bilje, eterična ulja i med.

Bilans izvoza i uvoza žive peradi i proizvoda, prema podacima koje je prezentovala Šehić, kontinuirano je bio pozitivan u periodu od 2011. do 2015.

- Pokrivenost uvoza izvozom u zadnjoj godini iznosi 138 posto i najveća je do sada, a najviše su se izvozile prerađevine i živa perad, dok se najviše uvozi meso i prerađevine od peradi. Srbija je zemlja u koju smo najviše izvozili i uvozili, a u Makedoniju je izvezeno više nego što je iz nje uvezeno, kazala je Šehić.

Sektor voća i povrća zbog poplava je doživio dosta padova, a tek se u narednim godinama očekuje rast, kazao je Feđa Begović, stručnjak za poslovni razvoj CDS-a.

Tropsko voće

- Imamo kontinuiran rast izvoza, ali i uvoza u protekle tri godine. Izvoz je porastao za 65 miliona KM, te se u prošloj godini desio skok u sektoru voća i povrća od 36 posto, odnosno izvezli smo 39 miliona KM više.

Također, raste i uvoz, ali je pokrivenost uvoza izvozom sve bolja i sada iznosi 51, dok je prije pet godina to bilo 48 posto. U obje strukture dominira voće, u izvozu je to jagodičasto voće, jabuke i kruške, dok u uvozu dominira tropsko voće.

Top izvozni artikl je smrznuta malina. Ukupno smo izvezli 149 miliona KM, što je 67.000 tona, kazao je Begović.

Prema njegovim riječima, pet je ključnih proizvoda u koje se mora i dalje ulagati, a to su smrznute maline, svježe jabuke, kruške, kornišoni i šljive.

Kada je riječ o uvozu i izvozu ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva, šumskih plodova eteričnih ulja i meda, on je naveo da je prošle godine zabilježen pad izvoza od 12 posto ili 3,8 miliona KM u odnosu na 2014, te zanemarivo smanjenje uvoza, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 303 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik