Potpisan ugovor za izgradnju dionice Briješće - Ulica Safeta Zajke

Bez autora
May 02 2016

Ugovor o izvođenju radova na Sarajevskoj obilaznici - LOT-2C potpisali su u Sarajevu direktor Javnog preduzeća CesteFederacije Bosne i Hercegovine, te uime Konzorcija Euro-Asfalt i ŽGP Mirsad Bjelopoljak. LOT-2C je posljednja dionica koja pripada projektu Sarajevska obilaznica i trebala bi spojiti krajnju tačku vijadukta Briješće, koji pripada LOT-2A i koji je završen, s gradskim autoputem koji nije izgrađen. Radi funkcionalne povezanosti grada preko izgrađenog dijela Sarajevske obilaznice s autocestom A1, odnosno koridorom 5-C, predmetni projekt predstavlja alternativno rješenje. Dužina kompletne dionice za LOT-2C je oko 1,2 km i podijeljena je u dvije faze. Prva faza predstavlja dionicu od krajnje tačke vijadukta Briješće u dužini oko 600 m i objekt "Pergola" koji prelazi preko željezničkih kolosijeka dužine oko 130 m.

Potpisan ugovor za izgradnju dionice Briješće - Ulica Safeta ZajkeUgovor o izvođenju radova na Sarajevskoj obilaznici - LOT-2C (dionica Briješće-spoj s ulicom Safeta Zajke) potpisali su danas u Sarajevu direktor Javnog preduzeća CesteFederacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić te uime Konzorcija Euro-Asfalt i ŽGP Mirsad Bjelopoljak.

LOT-2C je posljednja dionica koja pripada projektu Sarajevska obilaznica i trebala bi spojiti krajnju tačku vijadukta Briješće, koji pripada LOT-2A i koji je završen, s gradskim autoputem koji nije izgrađen.

Radi funkcionalne povezanosti grada preko izgrađenog dijela Sarajevske obilaznice s autocestom A1, odnosno koridorom 5-C, predmetni projekt predstavlja alternativno rješenje. Dužina kompletne dionice za LOT-2C je oko 1,2 km i podijeljena je u dvije faze.

Prva faza predstavlja dionicu od krajnje tačke vijadukta Briješće u dužini oko 600 m (otvoreni dio trase u nasipu) i objekt "Pergola" koji prelazi preko željezničkih kolosijeka dužine oko 130 m. Ukupna dužina ove dionice je oko 730 m.

Potpisivanje-Sarajevska-zaobilaznica-dc2.jpg - Sarajevska obilaznica: Potpisan ugovor za izgradnju dionice Briješće - Ulica Safeta ZajkeZa tu fazu ishodovana je građevinska dozvola i ta dionica će biti građena u punom profilu brze ceste.

Druga faza predstavlja dionicu između krajnje tačke objekta "Pergola" do spoja s ulicom Safeta Zajke, gdje je predviđen kružni tok. Dužina te dionice s kružnim tokom je oko 450 m.

Za drugu fazu u toku je postupak eksproprijacije i po završetku će biti izdata građevinska dozvola za tu dionicu.

Vrijednost svih radova za obje faze u skladu s prihvaćenom najpovoljnijom ponudom je 9.574.554,09 KM s PDV-om. Rok za izvođenje radova prve faze je pet mjeseci, a ukupan rok za prvu i drugu fazu je sedam mjeseci - počevši od maja do kraja novembra 2016. godine.

Pravidć je nakon potpisivanja ugovora novinarima kazao da bi se završetkom ovog projekta trebala završiti cijela sarajevska obilaznica da bi se smanjile gužve u glavnom gradu.

Naglasio je da je investitor Vlada Federacije BiH iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke OPEC Fonda.

Eksproprijaciju na ovom projektu uradila je Općina Novi Grad i Vlada Kantona Sarajeva, a ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo podvukao je da će ova cesta osigurati bolji ugođaj za stanovnike i brži izlaz iz Sarajeva.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić pojasnio je da se radi o drugom spoju na koridor 5-C unutar ove općine, jer je do sada izgrađen rondo u Briješću koji je postao prva veza na taj koridor.

- To je bio zaboravljeni dio sarajevske obilaznice, odnosno nije bio projektiran i nije bio dio tendera koji je ranije objavljen za ovu obilaznicu. Potom je prije šest mjeseci upriličen sastanak s direktorom Pravdićem i premijerom FBiH Fadilom Novalićem gdje je dogovorena realizacija zadnjeg dijela sarajevske obilaznice - naglasio je Efendić.

Dodaje da LOT-2c predstavlja početak sarajevskog gradskog autoputa, iznoseći stav da bi taj autoput trebao ići trasom željezničke pruge, gdje je trenutno nekoliko kolosijeka.

Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH uime Vlade FBiH, izvođač radova Euro-Asfalt Sarajevo i GP ŽGP Sarajevo, a projektant TZI d.o.o. Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik