Potrošnja u ožujku porasla za 3,5%

Bez autora
May 03 2016

U Hrvatskoj je u ožujku promet u trgovini na malo realno porastao za 3,5 posto na godišnjoj razini. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto na godišnjoj razini. U ožujku je promet u trgovini na malo porastao 19. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. Ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od rujna 2014. Na povoljna kretanja upućivali su i pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u ožujku nastavili trend rasta koji traje od listopada 2014., navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. Ističu i kako je u ožujku zabilježen snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 13,1 posto godišnje.

Potrošnja u ožujku porasla za 3,5%U Hrvatskoj je u ožujku promet u trgovini na malo realno porastao za 3,5 posto na godišnjoj razini. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,2 posto na godišnjoj razini.

U ožujku je promet u trgovini na malo porastao 19. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

"Ovim izvješćem potvrđen je trend realnih godišnjih stopa rasta u trgovini na malo koji traje od rujna 2014. Na povoljna kretanja upućivali su i pokazatelji iz Ankete o pouzdanju potrošača koji su u ožujku nastavili trend rasta koji traje od listopada 2014.", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. 

Ističu i kako je u ožujku zabilježen snažan dvoznamenkasti rast broja registriranih novih automobila od 13,1 posto godišnje.

"U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo. Pozitivan utjecaj zasigurno će doći od očekivanog nastavka rasta fizičkih pokazatelja u turizmu te nastavka izostanka inflatornih pritisaka koji omogućuje rasterećenje osobnog dohotka potrošača", navode analitičari RBA.

Upozoravaju, međutim, da je snažniji rast potrošnje i dalje ograničen nepovoljnim stanjem na tržištu rada koje karakterizira niska zaposlenost i slaba kupovna moć stanovništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik