Nova vrsta mjenice bi digla likvidnost

Bez autora
May 03 2016

Privrednici u Srpskoj rijetko primaju mjenicu umjesto novca zbog problema sa njenom naplatom, ali bi iskorak mogao biti napravljen uvođenjem vlastite trasirane mjenice koja bi služila kao surogat novca, čime bi bila povećana likvidnost privrede.Privrednici godinama upozoravaju da je nelikvidnost jedan od gorućih problema privrede RS i da je neophodno mijenjati zakone i druge propise kako bi taj problem bio rješavan. Ističu da bi pored multilateralne kompenzacije, koja je donijela dobre rezultate, za značajnije pomake u rješavanju problema sa likvidnošću trebalo otkloniti i prepreke za korišćenje mjenice.

Nova vrsta mjenice bi digla likvidnostPrivrednici u Srpskoj rijetko primaju mjenicu umjesto novca zbog problema sa njenom naplatom, ali bi iskorak mogao biti napravljen uvođenjem vlastite trasirane mjenice koja bi služila kao surogat novca, čime bi bila povećana likvidnost privrede.

Privrednici godinama upozoravaju da je nelikvidnost jedan od gorućih problema privrede RS i da je neophodno mijenjati zakone i druge propise kako bi taj problem bio rješavan. Ističu da bi pored multilateralne kompenzacije, koja je donijela dobre rezultate, za značajnije pomake u rješavanju problema sa likvidnošću trebalo otkloniti i prepreke za korišćenje mjenice.

Iako je zakonski definisano da pravna lica mogu putem mjenice izmirivati međusobne obaveze, ona se kao sredstvo plaćanja slabo koristi. Razloge za to treba tražiti prije svega u neusaglašenosti zakona i izostanku podzakonskih akata kojima bi na detaljniji način bile regulisane procedure kod ovakvog vida plaćanja, ali i riješen problem velikog broja nelikvidnih privrednih subjekata koji nemaju novčano pokriće za emitovane mjenice.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da Zakon o mjenici nije usklađen sa Zakonom o bankarskom poslovanju, što privrednicima stvara glavobolje prilikom protesta mjenice.

- Poslovna zajednica nam nije slala zahtjeve za uvođenje takvog instrumenta plaćanja, ali svaka mjera koja bi doprinijela poboljšanju likvidnosti privrede je više nego dobrodošla - kaže Račić.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković objašnjava da se često dešava da kada kupac umjesto novcem plaća mjenično, firma koja je prodala robu ne može naplatiti potraživanje jer kupac nema novca na bankovnom računu, čime mjenica gubi smisao.

- Mjenica je u postojećim privrednim uslovima veoma nepopularna jer ne garantuje sigurnost naplate potraživanja. Izmjenom zakonske regulative vlasnik vlastite trasirane mjenice bi kupio robu i time prenio vlasništvo na njenog prodavca, a obveznik bi bila osoba koja je izdala mjenicu - kaže Duduković.

Specifičnost ove vrste mjenice ogleda se u tome što ona značajno ubrzava odvijanje platnog prometa, a time i povećava likvidnost privrede.

- Ona bi bila dodatno sredstvo plaćanja, odnosno važila bi u svakoj prilici, pa bi time postojeći problemi sa naplatom mjeničnog potraživanja bili izbjegnuti - kaže Duduković.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić istakao je nedavno na sjednici da sistem multilateralne kompenzacije, iako daje određene efekte, ne rješava problem nelikvidnosti, zbog čega se obaveze između pravnih subjekata gomilaju.

On je naglasio da je potrebno usvojiti paket rješenja među kojima je i izmjena Zakona o mjenici RS koja bi omogućila uvođenje vlastite trasirane mjenice koja bi bila korišćena kao surogat novca u sistemu plaćanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik