Hidrogradnja ide u stečaj

Bez autora
May 03 2016

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u „Hidrogradnji” d.d. Sarajevo i pokretanju stečajnog postupka i podržala aktivnosti v.d. direktora ovog privrednog društva na podnesenom prijedlogu otvaranja stečajnog postupka. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da Federalnom ministarstvu finansija podnese zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve za isplatu sredstava u iznosu koji će biti naznačebn u odluci stečajog suca za predujam za finansiranje prethodnog postupka. Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da, nakon dobijanja zahtjeva, pripremi i za prvu narednu sjednicu Vlade FBiH dostavi na razmatranje i usvajanje Prijedlog odluke o odobravanju ovog izdvajanja.

Hidrogradnja ide u stečajVlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u „Hidrogradnji” d.d. Sarajevo i pokretanju stečajnog postupka i podržala aktivnosti v.d. direktora ovog privrednog društva na podnesenom prijedlogu otvaranja stečajnog postupka.
 
Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da Federalnom ministarstvu finansija podnese zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve za isplatu sredstava u iznosu koji će biti naznačebn u odluci stečajog suca za predujam (avans) za finansiranje prethodnog postupka.
 
Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da, nakon dobijanja zahtjeva, pripremi i za prvu narednu sjednicu Vlade FBiH dostavi na razmatranje i usvajanje Prijedlog odluke o odobravanju ovog izdvajanja.
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, nakon što mu budu prebačena, sredstva uplatiti na račun nadležnog suda.
 
U strukturi vlasništva „Hidrogradnje“ Vlada Federacije BiH učestvuje sa 67, a ostali dioničari s 33 posto. Vlada FBiH, kao i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao resorno, u više navrata su 2015. i 2016. godine s menadžmentom, sindikatom i zaposlenim u ovom društvu održavali sastanke i pripremali informacije s prijedlogom zaključaka, u cilju stabilizacije „Hidrogradnje“.
 
Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, nije bilo moguće realizirati pojedine ranije zaključke Federalne vlade, kao što je osiguranje kratkoročnog kredita od 1,2 miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik