Plastika sve češće na kasi

Bez autora
May 03 2016

Upotreba elektronskih načina plaćanja među kojima su kreditne, debitne i pripejd kartice, uvećala je bruto domaći proizvod 70 zemalja za ukupno 296 milijardi dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima rasla za 0,18 procenata godišnje, pokazala je juče objavljena studija Mudis analitiksa, urađena za potrebe Vize. Povećana učestalost elektronskih plaćanja uticala je i na kreiranje oko 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje, tokom proteklih pet godina. Istraživanjem je obuhvaćeno 70 zemalja koje čine skoro 95 odsto svetskog BDP-a, navodi se u izveštaju. Među analiziranim zemljama je i Srbija, u kojoj je, kako se navodi, povećana upotreba elektronskih načina plaćanja obezbedila uvećanje BDP-a za 230 miliona dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima povećavana za prosečno 0,19 procenata godišnje.

Plastika sve češće na kasiUpotreba elektronskih načina plaćanja među kojima su kreditne, debitne i pripejd kartice, uvećala je bruto domaći proizvod 70 zemalja za ukupno 296 milijardi dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima rasla za 0,18 procenata godišnje, pokazala je juče objavljena studija Mudis analitiksa (Moody's Analitycs), urađena za potrebe Vize.

Povećana učestalost elektronskih plaćanja uticala je i na kreiranje oko 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje, tokom proteklih pet godina. Istraživanjem je obuhvaćeno 70 zemalja koje čine skoro 95 odsto svetskog BDP-a, navodi se u izveštaju.

Među analiziranim zemljama je i Srbija, u kojoj je, kako se navodi, povećana upotreba elektronskih načina plaćanja obezbedila uvećanje BDP-a za 230 miliona dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima povećavana za prosečno 0,19 procenata godišnje. Doprinos povećane upotrebe kartica ogleda se i u 2.939 radnih mesta u Srbiji godišnje, u periodu od 2011. do 2015. godine.

Rezultati studije, objavljeni u izveštaju "Uticaj elektronskih plaćanja na ekonomski rast," ukazuju i na doprinos koji elektronska plaćanja imaju za vlade usled obezbeđivanja stabilnog i otvorenog poslovnog okruženja. Kako se dodaje, elektronska plaćanja imaju i značajan uticaj na smanjenje sive ekonomije.

Istraživanje je pokazalo da je realna potrošnja rasla u proseku za 2,3 procenata u periodu od 2011. do 2015. godine, pri čemu se 0,01 odsto pripisuje povećanoj upotrebi kartica. Ta brojka ukazuje da upotreba kartica učestvuje sa oko 0,4 procenata u rastu potrošnje. Kako je rast potrošnje, u proseku, brži u zemljama u razvoju, te zemlje su ostvarile i veći doprinos od upotrebe kartica.

Zemlje u kojima je zabeležen najveći porast upotrebe kartica ujedno su i zemlje koje su ostvarile najveći doprinos na rast. Na primer, značajno uvećanje BDP-a zabeleženo je u Mađarskoj (0,25 odsto), Ujedinjenim Arapskim Emiratima (0,23 odsto), Čileu (0,23 odsto), Irskoj (0,2 odsto), Poljskoj (0,19 odsto) i Australiji (0,19 odsto). U većini zemalja, povećana upotreba kartica je zabeležena bez obzira na ekonomske rezultate.

U Rusiji je BDP povećan za 0,33 odsto, u Ukrajini za 0,07 procenata, dok je u Azerbejdžanu i Kazahstanu rast BDP-a dostigao 0,03 i 0,02 odsto.

U studiji se zaključuje i da je povećana upotreba kartica dovela do skoro 2,6 miliona novih radnih mesta godišnje na globalnom nivou.

"Među zemljama sa najvećim prosečnim povećanjem broja poslova ističu se Kina (427.000 poslova) i Indija (336.000 poslova), tržišta na kojima je rast zapošljavanja ostvaren zahvaljujući brzorastućoj produktivnosti radne snage i povećanoj upotrebi kartica. U Rusiji je otvoreno 235.000 radnih mesta, u Ukrajini ta brojka iznosi 13.520 dok je u Kazahstanu i Azerbejdžanu povećana upotreba kartica uticala na 2.080, odnosno 1.130 novih radnih mesta", navodi se u studiji koja je obuhvatila period od 2011. do 2015. godine.

"Kao što je pokazalo istraživanje, migracija ka elektronskim načinima plaćanja uticala je na povećanje srpskog BDP-a za 230 miliona dolara i doprinela otvaranju 2.930 novih radnih mesta u periodu od 2011. do 2015. godine. To je rezultat zajedničke saradnje svih učesnika na tržištu", rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor Vize za Jugoistočnu Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik