Stečaj u "Baniniju" i "Banini trejdu"

Bez autora
May 03 2016

Privredni sud u Zrenjaninu odlučio je da se u firmama „Banini” i „Banini trejd” pokrene stečajni postupak. To je urađeno na predlog Sosijete ženeral banke, iako je zastupnik fabrike „Banini” i specijalizovanog preduzeća za trgovinu i distribuciju „Banini trejd” bio protiv takvog rešenja, smatrajući da je unapred pripremljen plan reorganizacije iz 2013. godine poštovan. Imenovani stečajni upravnici Dragana Galić i Radovan Savić na prvom narednom poverilačkom ročištu koje će biti održano u roku od 40 dana, predočiće sudu i poveriocima stanje u fabrici. Tada će biti imenovan i odbor poverilaca. Račun poznatog proizvođača konditorskih proizvoda je u blokadi od 24. decembra prošle godine za iznos od 258 miliona dinara. Od istog datuma u blokadi je i račun „Banini trejda”.

Stečaj u "Baniniju" i "Banini trejdu"Privredni sud u Zrenjaninu odlučio je da se u firmama „Banini” i „Banini trejd” pokrene stečajni postupak.

To je urađeno na predlog Sosijete ženeral banke, iako je zastupnik fabrike „Banini” i specijalizovanog preduzeća za trgovinu i distribuciju „Banini trejd” bio protiv takvog rešenja, smatrajući da je unapred pripremljen plan reorganizacije iz 2013. godine poštovan.

Imenovani stečajni upravnici Dragana Galić i Radovan Savić na prvom narednom poverilačkom ročištu koje će biti održano u roku od 40 dana, predočiće sudu i poveriocima stanje u fabrici. Tada će biti imenovan i odbor poverilaca.

Račun poznatog proizvođača konditorskih proizvoda je u blokadi od 24. decembra prošle godine za iznos od 258 miliona dinara. Od istog datuma u blokadi je i račun „Banini trejda”.

Finansijski problemi „Baninija” koji zapošljava oko 500 Kikinđana, počeli su nakon izgradnje nove fabrike koja je završena 2010. godine i u kojoj je proizvodnja počela godinu dana kasnije.

U značajna ulaganja ušlo se s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta koji su bili namenjeni očekivanom rastu plasmana na domaćem i izvoznim tržištima.

Usled finansijske krize i opreznosti poslovnih banaka, „Banini” je bio prinuđen da ovu poslovnu investiciju privede kraju finansirajući je po nepovoljnijim uslovima od planiranih – iz bankarskih kredita čija je vrednost sa kamatama premašila 41 milion evra.

Nacionalni lider u proizvodnji konditora je 2013. godine ponudio plan reorganizacije za koji bankari tvrde da nije poštovan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik