Kiša ispira med

Bez autora
May 03 2016

Kiša i hladno vreme remete životne procese bilja. To najbolje osete pčelari, jer sada pčele umesto unosa polena troše hranu u košnicama. Problem je i bagrem koji je ove godine ranije procvetao, ali od te paše pčelari imaju malo koristi. Na nepovoljne vremenske uslove žali se i predstavnik Društva pčelara "Jovan Živanović" u Novom Sadu. On upozorava pčelare na to da je sada najbitnije sačuvati pčele. Pčele umesto da sakupljaju nektar, sada troše zalihe koje imaju u košnici. Najveći broj društava ući će u rojevo stanje, što je za pčelare nepovoljno. Ako ne uspemo da iskontrolišemo pčele, one će se izrojiti po granama u šumama. To može da nas onemogući u tome da iskoristimo naredne paše koje uskoro dolaze. Sve to zajedno može značajno da umanji prinose meda za ovu godinu, objašnjava.

Kiša ispira medKiša i hladno vreme remete životne procese bilja. To najbolje osete pčelari, jer sada pčele umesto unosa polena troše hranu u košnicama. Problem je i bagrem koji je ove godine ranije procvetao, ali od te paše pčelari imaju malo koristi.

Na nepovoljne vremenske uslove žali se Đorđe Mrkić, predstavnik Društva pčelara "Jovan Živanović" u Novom Sadu.

On upozorava pčelare na to da je sada najbitnije sačuvati pčele.

"Pčele umesto da sakupljaju nektar, sada troše zalihe koje imaju u košnici. Najveći broj društava ući će u rojevo stanje, što je za pčelare nepovoljno. Ako ne uspemo da iskontrolišemo pčele, one će se izrojiti po granama u šumama. To može da nas onemogući u tome da iskoristimo naredne paše koje uskoro dolaze. Sve to zajedno može značajno da umanji prinose meda za ovu godinu", objašnjava Mrkić.

"Kada je reč o bagremu, situacija je veoma loša. Bagrem je počeo rekordno rano da cveta, već oko 17. aprila. Jedan deo cveta uspeo je da se otvori, ali je ovo zahlađenje zaustavilo taj proces. Najgore je to što i da se vreme popravi, cvet na bagremu će otpasti jer ne može dugo da čeka zatvoren“, zaključuje Đorđe Mrkić.

Dakle, najverovatnije bagrem je za ovu godinu već izvrcan, žali se Đorđe Mrkić i još jednom podseća pčelare da je sada najbitnije sačuvati pčele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik