Nova carinska pravila EU za trgovce

Bez autora
May 03 2016

Nova carinska pravila stupila su na snagu u Evropskoj uniji da bi se olakšalo poslovanje trgovinskih preduzeća, saopštila je Evropska komisija. Ta pravila će takođe bolje štititi potrošače od ilegalne i krivotvorene robe, navodi se u saopštenju Komisije. Novi carinski propis znatno je izmenjen u odnosu na carinsko zakonodavstvo koje je bilo na snazi od 1992. godine. Novi propis otvara put za upotrebu novih i naprednijih kompjuterskih sistema koji brže pružaju podatke o kvalitetu robe kojom se trguje i omogućavaju tesnu koordinaciju upravnih vlasti zemalja članica, navela je Evropska komisija. Carinska unija, kao temelj EU, od suštinske je važnosti za pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Čim su carinske formalnosti završene u jednoj zemlji, roba može slobodno da cirkuliše na teritoriji cele Unije, na osnovu principa da sve zemlje primenjuju ista pravila.

Nova carinska pravila EU za trgovceNova carinska pravila stupila su  na snagu u Evropskoj uniji (EU) da bi se olakšalo poslovanje trgovinskih preduzeća, saopštila je Evropska komisija.

"Ta pravila će takođe bolje štititi potrošače od ilegalne i krivotvorene robe", navodi se u saopštenju Komisije. Novi carinski propis znatno je izmenjen u odnosu na carinsko zakonodavstvo koje je bilo na snazi od 1992. godine.

"Novi propis otvara put za upotrebu novih i naprednijih kompjuterskih sistema koji brže pružaju podatke o kvalitetu robe kojom se trguje i omogućavaju tesnu koordinaciju upravnih vlasti zemalja članica", navela je Evropska komisija.

Carinska unija, kao temelj EU, od suštinske je važnosti za pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta. Čim su carinske formalnosti završene u jednoj zemlji, roba može slobodno da cirkuliše na teritoriji cele Unije, na osnovu principa da sve zemlje primenjuju ista pravila.

"Carinske službe aktivno učestvuju u zaštiti, odnosno borbi protiv terorizma jer mogu da otkriju šverc oružja, kao i umetničkih dela i kulturnih dobara. Te službe štite potrošače i od robe koja ugrožava bezbednost i zdravlje", dodala je Evropska komisija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik