Berlin zabranio Airbnb-u iznajmljivanje stanova

Bez autora
May 04 2016

Berlin je zabranio turistima da iznajmljuju apartmane preko Airbnb-a (servisa za iznajmljivanje soba i apartmana) kako bi zaštitio privatne stanove.Naime, u Berlinu se "dobri" stanovi radije "na divlje" iznajmljuju turistima nego da se prime stanari, a tu praksu je sada Senat Berlina zabranio. Uz pomoć velikih novčanih kazni, vlasti ovog nemačkog grada se nadaju da će zaštititi privatne stanove i održati što niže kirije.

Berlin zabranio Airbnb-u iznajmljivanje stanovaBerlin je zabranio turistima da iznajmljuju apartmane preko Airbnb-a (servisa za iznajmljivanje soba i apartmana) kako bi zaštitio privatne stanove.

Naime, u Berlinu se "dobri" stanovi radije "na divlje" iznajmljuju turistima nego da se prime stanari, a tu praksu je sada Senat Berlina zabranio.

Uz pomoć velikih novčanih kazni, vlasti ovog nemačkog grada se nadaju da će zaštititi privatne stanove i održati što niže kirije.

Od prvog maja, na snagu je stupio novi zakon pod nazivom "Zweckentfremdungsverbot" kojim se zabranjuje kratkoročno izdavanje apartmana turistima bez gradske dozvole.

Ukoliko se utvrdi kršenje ovih pravila kazne mogu biti i do 100.000 evra. Na osnovu ovih pravila, turisti će moći da iznajmljuju samo sobe preko internet portala, a ne cele stanove i kuće.

Glavni grad je ubedljivo na prvom mestu u Nemačkoj među turistima koji žele da iznajme stan na nekoliko dana. Još 2014. je gradska uprava pozvala građane da anonimno prijave vlasnike stanova koji ilegalno iznajmljuju svoje stanove turistima.

Grad je čak zaposlio 30 novih saradnika kako bi zabeležili i proverili te dojave. Isto tako, grad traži od uredništva nekih internet stranica gde se nude stanovi turistima da im jave detalje o stanovima koji se nude.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik