"Er Srbija" povećala profit za 44%

Bez autora
May 04 2016

Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, ostvarila je neto profit u iznosu od 3,9 miliona evra u svojoj drugoj punoj godini poslovanja, premašujući profit iz prethodne godine od 2,7 miliona evra za 44 procenta. Avio-kompanija je u 2015. godini zabeležila ukupne prihode u iznosu od 305 miliona evra, što predstavlja povećanje od 16 procenata u odnosu na 2014. godinu, pre svega kao rezultat značajnog rasta broja putnika. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu ključnih operativnih pokazatelja avio-kompanije, u koje spada kapacitet mreže linija, koji je uvećan za 6 procenata i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK, kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384. Uz to je ostvaren i rast od 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu u broju prevezenih putnika, koji je u 2015. godini iznosio 2,55 miliona.

"Er Srbija" povećala profit za 44%Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, ostvarila je neto profit u iznosu od 3,9 miliona evra u svojoj drugoj punoj godini poslovanja, premašujući profit iz prethodne godine od 2,7 miliona evra za 44 procenta.

Avio-kompanija je u 2015. godini zabeležila ukupne prihode u iznosu od 305 miliona evra, što predstavlja povećanje od 16 procenata u odnosu na 2014. godinu, pre svega kao rezultat značajnog rasta broja putnika.

Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu ključnih operativnih pokazatelja avio-kompanije, u koje spada kapacitet mreže linija, koji je uvećan za 6 procenata i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.

Uz to je ostvaren i rast od 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu u broju prevezenih putnika, koji je u 2015. godini iznosio 2,55 miliona, i povećana iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sedišta, koja je u 2015. godini iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena u prethodnoj godini.

Kod-šer partnerstva Er Srbije su u 2015. godini doprinela 21,5 miliona evra, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama Ejdžian erlajns, Er Baltik, Er Čajna, Er Europa i LOT Poliš erlajns.

Nezavisnu reviziju finansijskih izveštaja Er Srbije obavio je KPMG, u skladu sa Međunarodnim standardima revizije.

“Povećanje prihoda i profita koje smo ostvarili predstavljaju značajno dostignuće i direktan su rezultat naše nepokolebljive usredsređenosti na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i razvoj naše ponude proizvoda i usluga. Takođe smo stalno bili usmereni na unapređenje prodaje i na komercijalni učinak, a pažnju smo posvetili i upravljanju prihodima. Prošle godine smo konsolidovali i proširili našu mrežu u Evropi, a sada smo u poziciji da je širimo po ostalim regionima, kao i preko Atlantika. Naša je strategija za 2016. godinu da još više učvrstimo mrežu linija koristeći se pozicijom Beograda kao kapije Balkana i preuzmemo regionalne tokove saobraćaja ka Sjedinjenim Državama”, izjavio je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, je izjavio da su odlični finansijski rezultati Er Srbije u 2015. godini jasan i prijatan znak da je njeno poslovanje sve uspešnije i da strategijom koju primenjuje ostvaruje ključne komercijalne ciljeve.

"Uz podršku akcionara, Er Srbija će ovog leta proširiti svoju mrežu na pet novih tržišta, u koje spada i Njujork, čime će se otvoriti vrata daljeg rasta, povećati prepoznatljivost brenda Srbije i postaviti temelji za još veći doprinos avio-kompanije razvoju nacionalne privrede u 2016. godini.

Nastavak ekspanzije Er Srbije je u 2015. godini stvorio mogućnost za otvaranje brojnih radnih mesta, pri čemu je avio-kompanija primila 400 novih zaposlenih i povećala ukupan broj zaposlenih u okviru Er Srbija grupe, uključujući i zavisna preduzeća Er Srbija ketering i Er Srbija graund servisiz, na 2.450. Tokom prošle godine konkursi za zapošljavanje kabinskog osoblja privukli su ukupno 6.400 kandidata, najveći broj prijavljenih u istoriji nacionalnog avio-prevoznika, što je dokaz velikog ugleda koji avio-kompanija uživa kao poslodavac”, dodao je Mali.

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije, i predsednik i generalni direktor avio-kompanije Etihad ervejz, rekao je da ih raduje kontinuirani uspeh Er Srbije u sprovođenju procesa restrukturiranja i jačanja komercijalnih aspekata poslovanja.

"Taj uspeh je dokaz strateškog partnerstva na delu. Er Srbija je ostvarila izuzetan napredak na putu ka održivoj profitabilnosti. Evropsko tržište je veoma konkurentno, a stalnim ulaganjima u proizvod i usluge avio-kompanija je razvila ubedljivu ponudu za evropske putnike", naglasio je Hogan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik