Rast vrednosti lizing ugovora u prvom kvartalu

Bez autora
May 04 2016

U prva tri meseca 2016. godine finansijski lizing beleži rast, te je ukupna vrednost novozaključenih ugovora 58 miliona evra, što je za 18,7 miliona evra više u odnosu na isti period 2015. godine.Generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije ističe da je rast zabeležen u sva četiri segmenta plasmana lizing industrije. U prvom kvartalu tekuće godine plasman finansijskog lizinga je značajno porastao.

Rast lizing ugovora u prvom kvartaluU prva tri meseca 2016. godine finansijski lizing beleži rast, te je ukupna vrednost novozaključenih ugovora 58 miliona evra, što je za 18,7 miliona evra više u odnosu na isti period 2015. godine.

Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije ističe da je rast zabeležen u sva četiri segmenta plasmana lizing industrije.

“U prvom kvartalu tekuće godine plasman finansijskog lizinga je značajno porastao. Najdominantniji je sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila koji čini 42% plasmana davaoca finansijskog lizinga. U poređenju sa prvim kvartalom 2015. godine kada je finansirano 11 miliona evra, 2016. godine je putem finansijskog lizinga finansirano 24 miliona evra komercijalnih, teretnih i ostalih vozila. Finansiranje putničkih vozila je takođe poraslo sa 15 na 16 miliona evra, kao i finansiranje mašina i opreme, sa 12 na 16 miliona evra, poredeći prvi kvartal 2015. godine sa prvim kvartalom 2016. godine”, objašnjava Milenković.

Ona objašnjava da su, od početka 2016. godine, među najvećim korisnicima lizinga bile kompanije iz kategorije saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, prerađivačke industrije i građevinstva.

Milenković ističe da, zahvaljujući značajnom porastu prodaje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, ovaj sektor postaje najdominantniji u ukupnoj strukturi novozaključenih lizing ugovora. Zatim slede putnička vozila, mašine i oprema, kao i nekretnine. Dodaje da je rast komercijalnih, teretnih i ostalih vozila veoma značajan jer upućuje na jačanje privrede.

“Veoma smo zadovoljni trenutnim stanjem strukture novozaključenih ugovora. Lizing je, kao sredstvo finansiranja, velika podrška privrednom sektoru, pa jačanje privrede za sobom povlači i rast lizinga”, ističe Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.
 
On naglašava da se na rast lizinga može i dodatno uticati izmenom Zakona o finansijskom lizingu, koju je Asocijacija lizing kompanija Srbije u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, pokrenula prošle godine.

“Očekujemo izmenu Zakona o finansijskom lizingu, koji predviđa nekoliko ključnih inicijativa. Pre svega, potrebno je omogućiti da davaoci lizinga mogu vršiti i poslove operativnog lizinga. Osim toga, predlog izmene zakona podrazumeva i sniženje iznosa visokog kapitalnog cenzusa kod obavljanja poslova lizinga nepokretnosti, koji trenutno iznosi 5 miliona evra za lizing kompanije, što je neosnovano s obzirom na to da lizing kompanije nisu depozitne institucije. Takođe, smatramo da trenutni Zakon o finansijskom lizingu nedovoljno definiše odgovornosti primaoca lizinga i da se mora menjati”, objašnjava Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik