Zeleno svetlo iz Rusije za "Fijat" u maju?

Bez autora
May 05 2016

Izvoz kragujevačkog "fijata" u Rusiju mogao bi da bude odobren već u maju. "Fijat 500L", ali i modeli "500" i "grande punto" mogli bi da se nađu u ruskim auto-salonima već ove godine. Kako se navodi iz ruske vlade, postignut je definitivan dogovor Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije o izvozu kragujevačkog "fijata". Zvanično odobrenje uvoza po povlašćenim uslovima "fijata" u Rusiju trebalo bi da bude dato na majskom samitu Evroazijskog ekonomskog foruma koji će biti održan u Astani, prestonici Kazahstana, na kom će, između ostalog, biti razmatrano i pitanje slobodne trgovine sa Srbijom. Ruski mediji navode da bi trebalo da bude odobren recipročan uvoz oko 5.000 vozila godišnje, što znači i da bi ruska vozila mogla da se uvoze bez carine u Srbiju.

Zeleno svetlo iz Rusije za "Fijat" u maju?Izvoz kragujevačkog "fijata" u Rusiju mogao bi da bude odobren već u maju, objavili su danas ruski mediji.

"Fijat 500L", ali i modeli "500" i "grande punto" mogli bi da se nađu u ruskim auto-salonima već ove godine. Kako navode izvori iz ruske vlade, postignut je definitivan dogovor Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije o izvozu kragujevačkog "fijata".

Zvanično odobrenje uvoza po povlašćenim uslovima "fijata" u Rusiju trebalo bi da bude dato na majskom samitu Evroazijskog ekonomskog foruma koji će biti održan u Astani, prestonici Kazahstana, na kom će, između ostalog, biti razmatrano i pitanje slobodne trgovine sa Srbijom.

Ruski mediji navode da bi trebalo da bude odobren recipročan uvoz oko 5.000 vozila godišnje, što znači i da bi ruska vozila mogla da se uvoze bez carine u Srbiju.

Prema izvorima iz ruske vlasti, biće formirane dve radne grupe koje će koordinirati ovo pitanje - jedna iz Srbije i jedna koju će činiti predstavnici Evroazijskog ekonomskog saveza.

Jurij Armand, pomoćnik ministra za trgovinu Evroazijske ekonomske komisije (izvršnog organa istoimenog Saveza), kaže da će o pitanju uvoza automobila moći konkretnije da govori kada on bude odobren.

- U slučaju da bude doneta odluka o početku pregovora o bescarinskom uvozu automobila, mi ćemo u najkraćem roku  pokušati da rešimo sva pitanja. Trenutno ne mogu da kažem kada bi taj dogovor stupio na snagu, niti koju vrstu robe će sporazum o slobodnoj trgovini obuhvatiti. Srbija trenutno ima ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i mislim da će pregovori o takvom ugovoru sa celim Savezom biti brzo završeni - kazao je Armand.

Kiril Justinov, predstavnik za štampu ruskog "Fijat-Krajslera" kaže da se pregovori o uvozu "fijatovih" modela vode odavno.

- Dogovori na političkom i administrativnom planu se ne realizuju tako brzo kako biznis zahteva - kazao je Justinov.

"Fijat" na ruskom tržištu do sada nije imao preveliku prodaju, pošto je prodavao nešto manje od 6.000 vozila godišnje, ali je nudio samo dva modela - "fijat 500" i "grande punto", kojima bi uskoro mogao da se pridruži i kragujevački "500L".

Ekonomski analitičar Vladimir Bespalov ocenjuje da bi ovakva odluka mogla znatno da popravi poziciju "Fijata" na tržištu, te da bi moglo da se prodaje između 1.000 i 2.000 vozila ovog proizvođača mesečno.

Sa druge strane, u Srbiju će krenuti ruska vozila, koja imaju dosta nižu cenu nego kad su u pitanju zapadnoevropski proizvođači, pa se tako "lada granta" sa "Renoovim" benzinskim motorom zapremine 1,6 litara u Rusiji može kupiti već za 5.500 evra.

Međutim, ruski analitičari smatraju da bi srpsko tržište moglo da bude važnije za proizvođače teretnih vozila. Pogotovo što se ponovo, kako navode pozivajući se na izvore iz mešovite rusko-bugarske komisije, razmatra oživljavanje "Južnog toka".

Ruski mediji tvrde da Bugarska pokušava da ubedi Evropsku komisiju da im odobri gradnju gasovoda koji je za sada obustavljen, a koji bi trebalo da vodi gas iz Rusije, preko Bugarske i Srbije, u Evropu.

- Srbija može da postane važan prenosnik ruskog gasa u Evropu. Za Rusiju to može da bude važna alternativa gasovodu koji vodi preko Ukrajine, koja se sada ne može smatrati ruskim partnerom - kazao je Igor Juškov iz Fonda nacionalne energetske sigurnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik