Gradnja TE Banovići mogla bi početi krajem godine

Bez autora
May 08 2016

U novembru prošle godine između Rudnika mrkog uglja Banovići i Dongfang Electric Corporation Limited potpisan je ugovor o saradnji, inženjeringu, nabavci i izgradnji TE Banovićiblok 1 - 350 MW, a krajem ove godine, prema najavi rukovodioca službe za izgradnju TE, mogla bi početi njegova izgradnja. Sve je dogovoreno, osim finansija. Trenutno se vode intenzivni pregovori sa bankom o finansiranju i kada i taj dio bude dogovoren možemo krenuti sa pripremnim radovima. Očekujemo da će se to desiti do kraja godine, poručio je. Što se tiče rudnika, kako je kazao, stanje je stabilno i dobro posluje. Proizvodnja se odvija normalno u svim pogonima, odnosno u jami i dva površinska kopa. Prošle godine je ispunjen plan, a i ove se ispunjavaju zadati ciljevi.

Gradnja TE Banovići mogla bi početi krajem godineU novembru prošle godine između Rudnika mrkog uglja Banovići i Dongfang Electric Corporation Limited (DEC) potpisan je ugovor o saradnji, inženjeringu, nabavci i izgradnji TE Banovićiblok 1 - 350 MW, a krajem ove godine, prema najavi Avdije Mumića, rukovodioca službe za izgradnju TE, mogla bi početi njegova izgradnja.

Finansiranje

- Sve je dogovoreno, osim finansija. Trenutno se vode intenzivni pregovori sa bankom o finansiranju i kada i taj dio bude dogovoren možemo krenuti sa pripremnim radovima. Očekujemo da će se to desiti do kraja godine, poručio je Mumić.

Što se tiče rudnika, kako je kazao, stanje je stabilno i dobro posluje. Proizvodnja se odvija normalno u svim pogonima, odnosno u jami i dva površinska kopa. Prošle godine je ispunjen plan, a i ove se ispunjavaju zadati ciljevi.

- Gradnja termoelektrane će za rudnik značiti mnogo. Već sada se ogromna količina novca ulaže u kupovinu nove opreme, s ciljem podizanja pogonske spremnosti kako bi se dočekao početak rada termoelektrane, a proizvodnja će se povećati sa sadašnjih 1,5 na 2,3 miliona tona uglja.

Gradnjom Bloka 7 u Tuzli ostali bismo bez plasmana oko milion tona i Rudnik bi morao smanjiti proizvodnju upola. Međutim, gradnjom termoelektrane će se povećati i proizvodnja, što će za nas značiti stabilno tržište i novo zapošljavanje, kazao je Mumić.

Uporedo sa projektom gradnje termoelektrane, vrše se pripreme i za gradnju tvornice cementa. Dobili su okolinsku dozvolu za gradnju, sad će ići u proceduru objave javnog poziva za izbor strateškog partnera i kako stvari stoje, istakao je Mumić, sa gradnjom bi mogli krenuti naredne godine i to na prostoru pored termoelektrane.

Cementara

- Osnovna sirovina bi bio laporac koji svakako moramo sklanjati prilikom eksploatacije uglja. Velika količina tog laporca bi se koristila u proizvodnji cementa, a veliki dio pepela također bi išao u proizvodnju, zaključio je Mumić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik