Podrška preduzetnicima kroz kanadski "Leader projekat"

Bez autora
May 09 2016

Kanadsko-srpsko poslovno udruženje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ambasadom Kanade u Beogradu organizuje od 9. do 20. maja, prvi put u Beogradu, edukativni program „Leader projekat“ poslovne škole „Richard Ivey”, jedne od najbolje rangiranih poslovnih škola u Kanadi, sa ciljem podrške privrednicima da unaprede poslovanje i konkurentnost.Osnovni cilj ovih raznovrsnih programa poslovne edukacije je pružanje privrednicima dodatne vrednosti kako bi poboljšali poslovne performanse, razvijali nove poslovne ideje, uspostavljali nove vidove saradnje, rekao je predsednik PKS na svečanosti povodom početka programa u Srbiji.

Podrška preduzetnicima kroz kanadski "Leader projekat"Kanadsko-srpsko poslovno udruženje (CANSEE) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ambasadom Kanade u Beogradu organizuje od 9. do 20. maja, prvi put u Beogradu, edukativni program „Leader projekat“ poslovne škole „Richard Ivey”, jedne od najbolje rangiranih poslovnih škola u Kanadi, sa ciljem podrške privrednicima da unaprede poslovanje i konkurentnost. 

Osnovni cilj ovih raznovrsnih programa poslovne edukacije je pružanje privrednicima dodatne vrednosti kako bi poboljšali poslovne performanse, razvijali nove poslovne ideje, uspostavljali nove vidove saradnje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na svečanosti povodom početka programa u Srbiji.

Posebna dodatna vrednost ove obuke je mogućnost umrežavanja ne samo polaznika već i uspostavljanje kontakata sa predstavnicima kompanija koje će posetiti ili upoznati tokom obuke, kao  i razmena dobre prakse sa njima i međusobno, dodao je predsednik PKS.

Privredna komora Srbije, ističe Čadež, ima značajnu ulogu u realizaciji skoro svih aktivnosti bitnih za razvoj preduzetništva - od poboljšanja poslovnog ambijenta, preko unapređenja pristupa izvorima finansiranja i novim tržištima, digitalizacije postojećih i kreiranja novih, pre svega online servisa, razvoj start up podrške, umrežavanja malih sa velikim sistemima, promocije preduzetničkog duha i podsticanja socijalnog i preduzetništva žena i mladih, do kontinuiranog razvoja ljudskih resursa kroz različite programe poslovne edukacije.

Edukativni program „Leader projekat“ nije jedini vid saradnje između PKS i CANSEE, rekao je predsednik Komore i podsetio na nedavno potpisani Memorandum o saradnji dve poslovne asocijacije, kao i na organizaciju Poslovnog foruma, koji je krajem prošle godine u PKS okupio veliki broj privrednika zainteresovanih za intenziviranje poslovnih veza u različitim sektorima privrede.

U Srbiji posluje više od 50 kompanija iz Kanade, a na srpskom tržištu ima još mnogo prostora za kanadske investitore. Kanadske kompanije su najznačajniji investitori u oblasti rudarstva u Srbiji a tokom poslednjih nekoliko godina kanadski investitori su ulagali u sektor poljoprivrede i energetike. Kanadska privreda jedna je od najrazvijenijih i najstabilnijih u svetu ali tako efikasna i razvijena ekonomija nije najbolje obaveštena o mogućnostima Srbije i našeg regiona.

Ova dvonedeljna obuka je odlična prilika i za međusobno upoznavanje i predstavljanje i ja se nadam da će mnogi od vas to i iskoristiti, poruka je predsednika PKS.

Kanadski ambasador u Beogradu Filip Pinington ukazao je na velike mogućnosti unapređenja privredne saradnje između Srbije i Kanade u različitim granama.   „LEADER projekat” veoma je značajan i koristan za preduzetnike i daje im šansu da unaprede poslovanje i povežu se sa poslovnim partnerima, rekao je ambasador i zahvalio PKS  na velikoj podršci. 

Mirjana Dončić-Beaton, izvršna direktorka CANSEE, naglašava da je glavna ideja koja stoji iza „LEADER projekta” da se tokom predstojećih godina sprovođenja tog programa u Srbiji postepeno okupi značajna grupa lidera preduzetnika koji će svojim stečenim znanjem i kontaktima omogućiti poboljšanje konkurentnosti srpske privrede. Projekat je okupio 30 polaznika, a očekujemo da će ih sledeće godine biti još više, rekla je predstavnica CANSEE i pozvala preduzetnike da se uključe u program.

U toku programa polaznici će imati priliku da, zajedno sa instruktorima, posete internacionalnu kompaniju, CANSEE članicu – „Schneider Electric” u Novom Sadu, koja zapošljava više od 1.000 radnika i bavi se proizvodnjom softvera koji omogućavaju uštede na velikim sistemima distribucije struje.

Kanadski „LEADER projekat” je međunarodni edukativni program, koji se realizuje od 1991. godine, a trenutno se sprovodi u osam zemalja sveta: Rusiji, Moldaviji, Etiopiji, Haitiju, Gani, Indiji, Kini, kao i u susednoj Makedoniji, sa prevashodnim ciljem da omogući modernu poslovnu edukaciju među zemljama u razvoju i tranziciji.

Projekat je koncipiran u vidu radionica u stilu MBA programa, posebno pripremljenih u odnosu na profil polaznika, sa ciljem da ih osposobi da uspešno razviju svoje poslovne ideje i preduzetničke kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik