Za četiri godine 50.000 novh radnih mjesta

Bez autora
May 10 2016

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru govorio o temi “Reformska agenda: zaokret u ekonomskim trendovima”.On je na početku predavanja kazao da je Vlada FBiH fokusirana na mlade i da to nije dio nekog promotivnog pamfleta, jer je već na početku svog mandata u 2015. godini svoje aktivnosti usmjerila ka mladima koji čine 60 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Za četiri godine 50.000 novh radnih mjestaPremijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” i Sveučilišta u Mostaru govorio o temi “Reformska agenda: zaokret u ekonomskim trendovima”.

On je na početku predavanja kazao da je Vlada FBiH fokusirana na mlade i da to nije dio nekog promotivnog pamfleta, jer je već na početku svog mandata u 2015. godini svoje aktivnosti usmjerila ka mladima koji čine 60 posto od ukupnog broja nezaposlenih.
 
Zato je sadašnja Vlada, prvi put nakon rata, ozbiljno pristupila ovom problemu i s programom od 50 miliona KM, distribuiranih putem kantonalnih zavoda za zapošljavanje, prikupila oko 7.000 prijava, što omogućava da hiljade mladih steknu neophodno radno iskustvo, ili se razviju u smjeru poduzetništva.
 
Broj zaposlenih u deset mjeseci mandata ove Vlade povećan je za 4.115, dok je u cijelokupnom mandatu prethodne narastao za 6.310. U isto vrijeme, broj zaposlenih i javnom sektoru je opao za 1.759, dok je u mandatu prethodne Vlade porastao za 5.797. Konačno je zaustavljen trend rasta broja zaposlenih u javnoj upravi, prije svega zbog moratorija na zapošljavanje u FBiH, te u Kantonu Sarajevo, te de facto moratorija na zapošljavanje u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Broj nezaposlenih je u jedanaest mjeseci mandata ove vlade smanjen za 3.057, dok je u cjelokupnom mandatu prethodne povećan za 24.408. To znači da je dalji trend rasta broja nezaposlenih zaustavljen. U prvih deset mjeseci našeg mandata broj penzionera se povećao za 15.753, dok se tokom cjelokupnog mandata prošle Vlade povećao za 14.549 - kazao je premijer Novalić.
 
Pojasnio je da je Reformska agenda, u suštini, radni plan onoga što vlade moraju uraditi u naredne tri godine. To je jedini način da bude riješena situacija u kojoj se BiH trenutno nalazi. Reformska agenda je proizvod domaćih ekonomskih stručnjaka i kompatibilna je sa evropskim vizijama za BiH.
 
Premijer je izrazio uvjerenje da su studenti danas sagledali širu sliku o Reformskoj agendi kao temeljnoj ekonomskoj promjeni i zdravoj osnovi za budućnost.
 
- Uostalom, siguran sam da ste to i sami zaključili, jer su među vama budući ekonomski stručnjaci, lideri promjene, voditelji kompanija i ja u vaše kompetencije iskreno vjerujem. Zato vas molim da današnja saznanja podjelite s vašim kolegama, prijateljima, porodicom i budete ambasadori ove ideje - kazao je Novalić.
 
Ukazao je i na to da nivo prosječne penzije niije opao nakon usvajanja Zakona o radu, iako su postojali strahovi da će se to dogoditi.
 
- Iznosi su ostali na istom nivou, ali bih vas podsjetio da smo s penzionerima potpisali sporazum, tako da isplata penzija bude zagarantovana do petog u mjesecu, što je prvi korak ka stabilnosti penzionog sistema - naglasio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
 
Direktor marketinga kompanije “Violeta” d.o.o. Grude Edo Numić studentima je govorio o prezentaciji uspješne kompanije, zapošljavanju i uticaju ekonomskih reformi na jačanje poslovnog okruženja.
 
Današnjem događaju u Mostaru prisustvovali su federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. sci. Elvira Dilberović, rektor Univeziteta “Džemal Bijedić” prof. dr. Sead Pašić i dekan Fakulteta humanističkih nauka prof. dr. Adnan Velagić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik