Cvjeta prodaja novih stanova

Bez autora
May 12 2016

Tržište nekretnina u Srpskoj procvjetalo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u kojem je prodaja novih stanova porasla za čak 40,9 odsto u odnosu na isti lanjski period. Na ekspanziju su najvjerovatnije uticale niže cijene jer je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine manja za 11,2 odsto u odnosu isti period 2015. godine. U agencijama za nekretnine ističu da nove stanove investitori prodaju uglavnom još dok su zgrade u početnoj fazi izgradnje. Čim iskopaju i izliju temelje, investitori imaju kupce za gotovo sve stanove, kaže vlasnik banjalučke agencije "Euroagent" Senka Gatarić. Ona ističe da su u Banjaluci ove godine nešto više cijene novih stanova nego lani, ali da to nije uticalo na njihovu prodaju.

Cvjeta prodaja novih stanovaTržište nekretnina u Srpskoj procvjetalo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju, u kojem je prodaja novih stanova porasla za čak 40,9 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Na ekspanziju su najvjerovatnije uticale niže cijene jer je, prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine manja za 11,2 odsto u odnosu isti period 2015. godine.

U agencijama za nekretnine ističu da nove stanove investitori prodaju uglavnom još dok su zgrade u početnoj fazi izgradnje.

- Čim iskopaju i izliju temelje, investitori imaju kupce za gotovo sve stanove - kaže vlasnik banjalučke agencije "Euroagent" Senka Gatarić.

Ona ističe da su u Banjaluci ove godine nešto više cijene novih stanova nego lani, ali da to nije uticalo na njihovu prodaju.

- I pored rasta cijene, potražnja za novim stanovima je u porastu iz razloga što ih nema dovoljno na tržištu, dok je, s druge strane, prisutan veliki broj zainteresovanih kupaca - ističe Gatarićeva.

Kada su u pitanju cijene, Gatarićeva kaže da one isključivo zavise od lokacije, sprata na kojem su stanovi i kvadrature.

- Cijene novih stanova po kvadratu su od 1.800 do 2.600 maraka - dodaje Gatarićeva.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina "VHS trejd" iz Prijedora Leonard Samardžija kaže da na području najvećeg potkozarskog grada nema mnogo novih stanova u ponudi, jer stanogradnja nije u ekspanziji.

- To je uticalo da svi novi stanovi budu prodati još tokom izgradnje - ističe Samardžija i dodaje da za stan u novogradnji u Prijedoru treba izdvojiti od 1.300 do 1.500 maraka po kvadratu.

U agenciji "Alfa nekretnine" iz Bijeljine kažu da im dobro ide prodaja stanova i u novogradnji i kada je riječ o starim zgradama.

- Najbolje ide prodaja manjih novih stanova. Njihova cijena kreće se u rasponu od 1.200 do 1.800 KM po kvadratu - rekli su u ovoj agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik