Impozantni rezultati Aerodroma Crne Gore

Bez autora
May 16 2016

Impozantni rezultati kompanije Aerodromi Crne Gore ogledaju se u vođenju adekvatne poslovne i komercijalne politike, konkuretnosti cijena i podsticajnim mjerama, predstavljajući najbolje pokazatelje uspješnosti njenog poslovanja, saopštio je izvršni direktor preduzeća. On je podsjetio da su aerodromi u Podgorici i Tivtu preuzeti 2003. godine u veoma lošem stanju, zapušteni i bez vizije razvoja. Za nepune tri godine osmislili smo koncept razvoja, dogovorili kreditnu podršku i uspjeli da realizujemo investiciju vrijednu preko 30 miliona eura na aerodromima, kazao je on povodom obilježavanja desetogodišnjice otvaranja novog aerodroma Podgorica.

Impozantni rezultati Aerodroma Crne GoreImpozantni rezultati kompanije Aerodromi Crne Gore ogledaju se u vođenju adekvatne poslovne i komercijalne politike, konkuretnosti cijena i podsticajnim mjerama, predstavljajući najbolje pokazatelje uspješnosti njenog poslovanja, saopštio je izvršni direktor preduzeća, Milovan Đuričković.

On je podsjetio da su aerodromi u Podgorici i Tivtu preuzeti 2003. godine u veoma lošem stanju, zapušteni i bez vizije razvoja.

"Za nepune tri godine osmislili smo koncept razvoja, dogovorili kreditnu podršku i uspjeli da realizujemo investiciju vrijednu preko 30 miliona eura na aerodromima", kazao je Đuričković na konferenciji za novinare povodom obilježavanja desetogodišnjice otvaranja novog aerodroma Podgorica.

Investicija je, kako je dodao, realizovana u predviđenim vremenskim i finansijskim rokovima. "Od preuzimanja aerodroma do danas, kompanija u kontinuitetu posluje uspješno, što podrazumijeva redovno izmirivane obaveza prema zaposlenima, državi, dobavljačima i kreditorima", naveo je Đuričković.

On je rekao da kompanija od 2006. godine do danas uspjela da uveća imovinu četiri puta, a zabilježeni su i pozitivni rezultati kada je u pitanju broj putnika.

"Takođe, 2006. godine je zabilježeno oko 600 hiljada putnika, dok je prošle godine evidentirano 1,64 miliona putnika. To ukazuje da se svake godine bilježi rast od 100 hiljada putnika", precizirao je Đuričković.

Prema njegovim riječima, kontinuitet rasta saobraćaja na Aerodomima Crne Gore nastavljen je i ove godine. "U prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je rast saobraćaja od 5,7 odsto, od čega na aerodromu Podgorica sedam odsto, a u Tivtu 3,1, odsto", naveo je Đuričković.

On je dodao da postoje i najave saobraćanja novih kompanija prema Crnoj Gori, i to u Podgorici četiri, a u Tivtu 11 aviokompanija, čime se poboljšava dostupnost države.

„Krajem 2007. godine zabilježen je milioniti putnik na crnogorskim aerodromima, a ove godine očekujemo da samo u Tivtu bude milion putnika“, rekao je Đuričković.

On je kazao da je u periodu od preuzimanja Aerodroma Crne Gore, opsluženo preko 14,8 miliona putnika, dok se u predstojećoj sezoni očekuju rast saobraćaja na aerodromu u Tivtu od preko 15 odsto.

Đuričković tvrdi da uspješnosti poslovanja kompanije doprinose i tehnički i tehnološki aspekti, kako bi bezbijednost i sigurnost aerodroma bila na odgovarajćem nivou.

„Ulagali smo značajna sredstva u tehničko i tehnološko obezbjeđenje, kao i u kadar. Formirali smo veoma sposoban školski centar koji na godišnjem nivou organizuje oko 70 obuka i kroz koji prođe oko 800 polaznika“, precizirao je Đuričković.

On smatra da tehnički aspekti, kadar i jasna poslovna vizija čine recept uspješnog poslovanja kompanije. „Pokazatelj profesionalnosti preduzeća predstavlja i podatak o tome da se kontrola na našim aerodromima priznaje kao punopravna kontrola u EU, iako Crna Gora još nije članica zajednice“, kazao je Đuričković.

On je dodao da su posljednju godinu rada uglavnom koncentrisani na razvoj aerodroma u Tivtu, jer na to upućuju saobraćajni podaci i akutne turističke, privredne i društvene potrebe Crne Gore.

„Riječ je o novom terminalu i brojnim sadržajima na aerodromu. Objekat će biti površine oko 12 ili 13 hiljada metara kvadratnih, što će doprinijeti višestrukom povećanju propusne moći aerodroma u Tivtu“, objasnio je Đuričković.

On je naveo da je izrada projektne dokumentacije u završnoj fazi i do kraja narednog mjeseca se očekuje razrađen idejni projekat, kao potpora javnog oglašavanja za izbor glavnog projektanta izvođača radova.

„Prateće aktivnosti su pitanje rješavanja zemljišta i na najboljem smo putu da to i riješimo, a ovih dana očekujemo i nastavak sadržajnih razgovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kako bismo obuhvatili i finansijski aspekat kao pretpostavku za uspješno poslovanje“, saopštio je Đuričković.

On tvrdi da kompanija ima jasnu viziju sopstvenog razvoja, kao i sve željene informacije o tome kako crnogorski aerodromi treba da izgledaju u perspektivi i na koji način je potrebno da se srvisiraju potrebe Crne Gore.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da kompanija Aerodromi Crne Gore u kontinuitetu bilježi pozitivne poslovne rezultate, čime je pokazala da je najbolji ishod referenduma iz 2006. godine.

„Izgrađena je nova zgrada na aerodromu u Podgorici i proširena terminalna na aerodromu Tivat. Jedna od najuspješnijih kompanija je uzela sudbinu u svoje ruke“, rekao je Brajović.

On je dodao da kompanija svake godine bilježi rast broja putnika i opsluženih aviona, dok bi ova godina trebalo da bude rekordna po turističkom prometu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik