Akcije i obveznice brišu dug za PDV

Bez autora
May 16 2016

Uprava za indirektno oporezivanje BiH započela je lani prinudnu naplatu potraživanja putem zapljene hartija od vrijednosti u vlasništvu dužnika, a do sada je na taj način naplaćeno 321.997 KM poreskog duga.Zakon je omogućio UIO da pored ostale imovine plijeni i hartije od vrijednosti u vlasništvu poreskih obveznika koji imaju dugovanja. UIO zaplijenjene hartije od vrijednosti prodaje na berzi putem brokerskih društava, a ostvarenim prihodom namiruje dugovanja. U UIO kažu da je prva prodaja hartija od vrijednosti obavljena 2015. godine.

Akcije i obveznice brišu dug za PDVUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH započela je lani prinudnu naplatu potraživanja putem zapljene hartija od vrijednosti u vlasništvu dužnika, a do sada je na taj način naplaćeno 321.997 KM poreskog duga.

Zakon je omogućio UIO da pored ostale imovine plijeni i hartije od vrijednosti u vlasništvu poreskih obveznika koji imaju dugovanja. UIO zaplijenjene hartije od vrijednosti prodaje na berzi putem brokerskih društava, a ostvarenim prihodom namiruje dugovanja.

U UIO kažu da je prva prodaja hartija od vrijednosti obavljena 2015. godine.

- Tokom prošle godine po tom osnovu naplaćen je iznos od 131.345 KM, a prodaju su izvršili naši regionalni centri Banjaluka, Tuzla i Mostar - kažu iz UIO BiH i dodaju da je od početka godine prodajom hartija od vrijednosti naplaćeno još 190.652 KM.

Najveći iznos potraživanja UIO je lani na ovaj način naplatila od firme "RS kompani" iz Prnjavora, koja je za indirektne poreze dugovala 1,7 miliona KM.

Postupak prinudne naplate započeo je tako što je UIO upisao založno pravo kod Centralnog registra hartija od vrijednosti RS na akcije "Banjalučke pivare" u vlasništvu firme "RS kompani".

- Prometovano je 91.688 akcija po posljednjoj tržišnoj cijeni koja je ostvarena na Banjalučkoj berzi u iznosu od 1,16 KM, čime je naplaćeno 106.358 KM - kažu u UIO BiH.

Nakon što se lani ovaj vid prinudne naplate potraživanja pokazao dobrim ta praksa je nastavljena i u ovoj godini, a prvi put su prodate hartije od vrijednosti dužnika sa sjedištem u FBiH.

Riječ je o javnom preduzeću "Rudnici ugljena Tušnica" iz Livna čiji je dug za PDV uz kamatu iznosio 190.652 KM.

- Ovaj iznos je u potpunosti naplaćen prodajom 215.000 zaplijenjenih obveznica - kažu u UIO BiH i dodaju da će nastaviti sa prinudnom naplatom dugovanja po osnovu indirektnih poreza prodajom hartija od vrijednosti na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik