Dužnici Banke Srpske u blokadi

Bez autora
May 16 2016

Agencija za bankarstvo RS počela je sa blokadom računa klijenata Banke Srpske koji kasne sa plaćanjem obaveza duže od 60 dana, a u pripremi je i nova sistematizacija radnih mjesta nakon što je prije nekoliko dana pokrenuta likvidacija banke.Banka Srpske pokušava da naplati dospjela potraživanja kako bi povećala likvidacionu masu iz koje će isplaćivati povjerioce. Agencija za bankarstvo je od uvođenja privremene uprave u Banci Srpske, po nalogu tadašnjeg privremenog, a sada likvidacionog upravnika, izdala sedam rješenja kojima su blokirani računi klijenata, sa njima povezanih lica i solidarnih dužnika koji su kasnili duže od 60 dana u plaćanju dospjelih obaveza u iznosu većem od 50.000 KM.

Dužnici Banke Srpske u blokadiAgencija za bankarstvo RS počela je sa blokadom računa klijenata Banke Srpske koji kasne sa plaćanjem obaveza duže od 60 dana, a u pripremi je i nova sistematizacija radnih mjesta nakon što je prije nekoliko dana pokrenuta likvidacija banke.

Banka Srpske pokušava da naplati dospjela potraživanja kako bi povećala likvidacionu masu iz koje će isplaćivati povjerioce.

Agencija za bankarstvo je od uvođenja privremene uprave u Banci Srpske 16. novembra prošle godine po nalogu tadašnjeg privremenog, a sada likvidacionog upravnika Petra Mićića izdala sedam rješenja kojima su blokirani računi klijenata, sa njima povezanih lica i solidarnih dužnika koji su kasnili duže od 60 dana u plaćanju dospjelih obaveza u iznosu većem od 50.000 KM.

- Prvim rješenjem su obuhvaćeni klijenti koji su banci dugovali iznos veći od 500.000, drugo se odnosilo na klijente koji su dugovali više od 300.000 i tako je redom u preostalim rješenjima iznos dugovanja snižavan do 50.000 maraka. U pripremi je blokada svih klijenata u kašnjenju plaćanja dužem od 60 dana i sa dospjelim obavezama većim od 30.000 KM - istakao je Mićić i dodao da će se banka još intenzivnije baviti naplatom dospjelih potraživanja služeći se svim raspoloživim instrumentima naplate.

Mićić ističe da će do 31. maja biti donesena i nova sistematizacija radnih mjesta i da će biti zaključeni ugovori o radu samo sa radnicima potrebnim za poslovanje u postupku likvidacije.

- Ugovori sa svih 172 radnika su po sili zakona raskinuti na dan oduzimanja dozvole za rad. Banka je zaključila ugovore do 31. maja sa 103 radnika koji su bili zaposleni u centrali, dok su radnici iz filijala ostali bez posla nakon što je banka likvidirana - kaže Mićić.

Banka Srpske je na dan uvođenja privremene uprave zapošljavala 227 radnika, a od tada je radni odnos prekinulo 55 radnika na osnovu penzionisanja, sporazumnog raskida ili isteka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Agencija za bankarstvo je 27. aprila oduzela dozvolu Banci Srpske i pokrenula proces njene likvidacije. U banci je ostalo 149,5 miliona maraka depozita. Deponenti koji su imali iznose veće od 50.000 KM biće namireni od prihoda od prodaje imovine banke i naplate kredita. Klijentima koji su imali do 50.000 maraka uskoro će biti isplaćen novac, jer za te iznose garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

- U ponedjeljak ćemo "Poštama Srpske" prebaciti bazu podataka koju smo uzeli iz Banke Srpske, a oni će štampati obavještenja koja će biti dostavljena deponentima - kaže direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić očekujući da će isplata početi za deset do 15 dana.

Vlada RS je gotovo stodstotni vlasnik Banke Srpske, koja je nastala dokapitalizacijom posrnule Balkan investment banke, koja je bila u litvanskom vlasništvu. MUP RS je zbog malverzacija u Balkan investment banci podnio tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 21 osobe i sumnjiči ih da su je oštetile za više od 56 miliona KM.
Plaćanje rata kredita

Petar Mićić je istakao da svi klijenti banke treba da nastave sa redovnim vraćanjem kredita tako što će mjesečne rate uplaćivati na račun Banke Srpske koji je za tu svrhu otvoren u Unikredit banci Banjaluka. Broj računa na koji mogu uplatiti novac je 5517-9022-2099-8013, a u pozivu na broj treba navesti broj kreditne partije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik