Crna Gora očekuje milijardu evra od turizma

Bez autora
May 17 2016

Cilj Crne Gore je da u ovoj godini ostvari milijardu eura prihoda od turizma, kaže direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Ona uoči početka ljetnje sezone, ističe da je Crna Gora u prošloj godini ostvarila više od 800.000 eura prihoda od turizma, a da ove godine cilja na milijardu. Razlog za optimizam, kako navodi, jesu statistički podaci iz prvog kvartala ove godine, ali i već ugovorene rezervacije i buking za predstojeću ljetnju sezonu. Imajući u vidu kakva je predsezona i statistički podaci za prvi kvartal ove godine, gdje smo imali uglavnom posjete iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije i regiona, gdje imamo pozitivne trendove, i imajući u vidu ugovorene aranžmane i najavljeni buking, očekujemo da će ponuda u ovoj sezoni biti bolja nego što je bila u rekordnoj 2015. godini.

Ove godine očekuju milijardu od turizmaCilj Crne Gore je da u ovoj godini ostvari milijardu eura prihoda od turizma, kaže direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić.

Radak Kukavičić, u razgovoru za Tanjug, uoči početka ljetnje sezone, ističe da je Crna Gora u prošloj godini ostvarila više od 800.000 eura prihoda od turizma, a da ove godine cilja na milijardu. Razlog za optimizam, kako navodi, jesu statistički podaci iz prvog kvartala ove godine, ali i već ugovorene rezervacije i buking za predstojeću ljetnju sezonu.

“Imajući u vidu kakva je predsezona i statistički podaci za prvi kvartal ove godine, gdje smo imali uglavnom posjete iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije i regiona, gdje imamo pozitivne trendove,  i imajući u vidu ugovorene aranžmane i najavljeni buking, očekujemo da će ponuda u ovoj sezoni biti bolja nego što je bila u rekordnoj 2015. godini”, istakla je Radak.

Napomenula je da je prethodna godina bila rekordna sa aspekta prihoda i noćenja za crnogorski turizam, pa čak i u odnosu na 1987. godinu koju crnogorski hotelijeri pominju kao jednu od rekordnih godina.

Radak Kukavičić navodi da su posljednjih 10-tak godina utrostručeni prihodi Crne Gore od turizma i da je taj progres, kada su u pitanju prihodi i posjete, evidentni.

Kaže da je to rezultat predanog rada turističke privrede, hotelijera i drugih u toj privrednoj grani, koji se trude da ponudom i odnosom cijene i kvaliteta, koji mora biti adekvatan da bi turisti došli, poboljšaju rezultate.

Njena poruka gostima iz Srbije je da ove godine izaberu Crnu Goru kao ljetnju destinaciju, ali i kao planinsku destinaciju.

Crna Gora je, prema njenim riječima, i ove godine pripremila različitu ponudu, a vjeruje da su se mnogi gosti iz Srbije i regiona u to uvjerili prilikom prvomajskih i uskršnjih praznika, kada su imali priliku da uživaju u brojnim manifestacijama, cjenovnoj politici, animacijama, bogatoj kuhinji…

“Ono što je prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije je što, na malom prostoru i u kratkom vremenskom periodu, možete da uživate na moru, a već popodne da ste u nekom od crnogorskih nacionalnih parkova, da ste na sjeveru, na planinama”, istakla je Radak Kukavičić, dodajući da i glavni grad, Podgorica, ima šta da ponudi turistima.

Crna Gora će svoju bogatu ponudu predstaviti turistima iz Srbije na predstojećoj manifestaciji “Beogradski manifest”, koja se drugu godinu za redom održava na Kalemegdanu, od 27. do 29. maja.

Pozivajući građane da dođu i uvjere se u bogatu ponudu Crne Gore, Radak Kukavičić je turistima iz Srbije poručila da dođu u Crnu Goru ove godine, odakle će se, vjeruje, vratiti sa pozitivnim utiscima i željom da se ponovo vrate.

“Imamo jako puno atrakcija ove godine, pored raftinga, kanjoninga, vožnje džipovima, pješačkih tura, brojnih nacionalnih parkova, avanturističkih kampova, naravno mora… Jako smo blizu Srbiji, te pozivamo građane Srbije da dođu ovdje i uživaju, vjerujem da će se vratiti sa pozitivnim utiscima”, zaključila je Radak Kukavičić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik