Uskoro startuje program nabavke opreme za MSP

Bez autora
May 17 2016

Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca.Razvojni program će biti otvoren u toku juna, najavila je Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede. Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4, 4 bespovratna sredstva.

Godina preduzetništva: Oprema za MSP sektorProgram za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca. Razvojni program će biti otvoren u toku juna, najavila je Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4, 4 bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su danas predstavljanje Godine preduzetništva i programe koji se nude.

Stošković je navela da to praktično znači da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa. Ministarstvo privrede je, dodala je, ponudilo četiri programa.

Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

“To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzeća koja vode dvojno knjigovodstvo. Taj će poziv biti objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis", rekla je Stošković.Taj program je već objavljen.

Pored toga, postoji i razvojni program koji je namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20 odsto nepovratna sredstva države i 80 odsto sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarsva privrede ili www.godinapreduzetništva.rs.

Stošković je rekla da je jedan od uslova da preduzeća budu registrovana u APR i dodala da je za programe vlada veliko interesovanje, kao i da formiranje nove vlade neće uticati na programe niti predviđena sredstva i ciljeve koji se žele postići ovim programom.

Rukovodilac Centra za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda Maja Stošković rekla je je primetno da je pristup izvorima finansiranja potreba i ključan problem sektora malih i srednjih preduzeća.

"Danas su ovde sve institucije koje u godini preduzetništva nude programe podrške finansijske i nefinansijske i pojedinačno će se predstaviti svi programi da bi se videlo ko sve može aplicirati", rekla je Stošković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik