Veći porez ako se kasni s gradnjom

Bez autora
May 18 2016

Građevinari, koji u roku od tri godine, od dana izdavanja građevinske dozvole ne završe svoje objekte, plaćaće veću poresku stopu na nepokretnost. Ovo je predviđeno izmjenom odluke o porezu na nepokretnost, o kojoj će se danas izjasniti odbornički saziv budvanskog lokalnog parlamenta. Ovo je samo jedna u nizu mjera, kako bi se spriječila sve učestalija pojava da pojedine zgrade ostaju nedovršene godinama, što ruži izgled grada. Takvih je slučajeva mnogo, posebno u centru Budve i Petrovca, koji godinama liče na veliko gradilište. Takozvani porez na ružnoću odnosi se i na građevinsko zemljište na kome se nalazi ruinirani objekat.

Veći porez ako se kasni s gradnjomGrađevinari, koji u roku od tri godine, od dana izdavanja građevinske dozvole ne završe svoje objekte, plaćaće veću poresku stopu na nepokretnost. Ovo je predviđeno izmjenom odluke o porezu na nepokretnost, o kojoj će se danas izjasniti odbornički saziv budvanskog lokalnog parlamenta.

Ovo je samo jedna u nizu mjera, kako bi se spriječila sve učestalija pojava da pojedine zgrade ostaju nedovršene godinama, što ruži izgled grada.

Takvih je slučajeva mnogo, posebno u centru Budve i Petrovca, koji godinama liče na veliko gradilište. Takozvani porez na ružnoću odnosi se i na građevinsko zemljište na kome se nalazi ruinirani objekat.

"Za nezavršene građevinske objekte i posebne djelove stambenih zgrada, nakon isteka roka od tri godine od godine u kojoj je izdata građevinska dozvola, poreska stopa iznosi jedan odsto. Za građevinsko zemljište, kao i građevinsko zemljište na kome se nalazi ruinirani objekat, a koje nije privedeno namjeni u skladu sa planskim dokumentom namijenjeno za izgradnju privrednih objekata i objekata namijenjenih za dalju prodaju, nakon isteka roka od pet godina od dana usvajanja planskog dokumenta, utvrđuje se poreska stopa u visini od tri odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti", navodi se u izmjenama Odluke o porezu na nepokretnost u koje su DN imale uvid.

Opština Budva je još ranije donijela niz mjera kroz povećanje poreskih stopa, kako bi vlasnike hotela u atraktivnim zonama uz samu obalu natjerala da objekte dovedu na nivo od četiri i pet zvjezdica.

Vlada je svojim aktom proglasila prioritetnim turističkim lokalitetom zone uz obalu, čime je Opštini Budva dala mogućnost da može utvrditi višu poresku stopu od stope utvrđene u skladu zakonom, ukoliko turistički objekat nema kategoriju četiri ili pet zvjezdica.

Tako za ugostiteljski objekat u prioritetnoj zoni kategorisan sa tri zvjezdice, Opština može propisati poresku stopu od dva do 2,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti, a za objekte sa dvije zvjezdice stopu od tri do 3,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Za ugostiteljski objekat u kategoriji jedne zvjezdice poreska stopa je četiri do 4,5 odsto, a za ugostiteljske objekte koji se ne kategorišu od pet do 5,5 odsto tržišne vrijednosti nepokretnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik