Imaju 65 godina, a i dalje žele da rade

Bez autora
May 19 2016

Skoro pola miliona Britanaca koji su stariji od 65 godina ne žele da odu u penziju, već i dalje rade jer, kako tvrde, uživaju u poslu.Prema izveštaju kompanije LV koja se bavi penzionim fondovima, dvoje od petoro radnika reklo je da ne želi da se penzioniše, već da nastave da rade. Takvih je trenutno 1,1 milion, a njihov broj raste trostruko brže nego kada je u pitanju mlađa populacija. Administrativni poslovi i poljoprivreda su najčešća zanimanja onih koji su stariji od 65 godina.

Imaju 65 godina, a i dalje žele da radeSkoro pola miliona Britanaca koji su stariji od 65 godina ne žele da odu u penziju, već i dalje rade jer, kako tvrde, uživaju u poslu.

Prema izveštaju kompanije LV koja se bavi penzionim fondovima, dvoje od petoro radnika reklo je da ne želi da se penzioniše, već da nastave da rade. Takvih je trenutno 1,1 milion, a njihov broj raste trostruko brže nego kada je u pitanju mlađa populacija.

Administrativni poslovi i poljoprivreda su najčešća zanimanja onih koji su stariji od 65 godina. Pisanje, ali prodavanje lizalica je među 20 najpopularnijih poslova među ovom generacijom.

U izveštaju se navodi da je samo jedna od 10 osoba, koje su starije od 65 godina, prinuđena da radi iz finansijskih razloga. Nedavna istraživanja, koje je sproveo Institut za fisklane studije, pokazala su da po prvi put u proseku domaćinstvo u kojem žive penzioneri sada zarađuje prosečno 9 funti nedeljno više od prosečnog domaćinstva.

Govoreći na konferenciji o starenju radne snage, Ros Altman, ministarka za penzije i socijalno osiguranje rekla je da je čula od starijih radnika kako misle da je bolje da odustanu od posla kako bi prepustili radno mesto mlađim generacijama. Ipak, Altman ih je pozvala da to ne čine, jer je, prema njenim rečima, ta predstava da mladima oduzimaju radna mesta lažna.

„Šezdeset je novih pedeset. Treba samo da pogledate koliko njih se učlanjuje u sportske klubove umesto da provode vreme sedeći u fotelji. Ljudi imaju bolji kvalitet života kada imaju obaveze. Okruženi su kolegama i imaju aktivan društveni život“,  kaže nezavisni penzioni savetnik Bili Buros.

Dok ove generacije penzionera rade zato što žele, Džon Perks iz kompanije LV, kaže da će već naredne generacije biti primorane da rade jer neće imati dovoljno sredstava za život.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik