Projekti 16 preduzeća vrijedni 50 miliona

Bez autora
May 19 2016

Prijave za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija u cilju realizacije investicionih projekata iz oblasti turizma, drvne, prehrambene, farmaceutske i mašinske industrije, dostavilo je 16 preduzeća. Iz Sekretarijata za razvojne projekte, koji je objavio poziv, saopšteno je da su prijave otvorene u ponedjeljak i da u toku je postupak utvrđivanja njihove formalne ispravnosti. Vrijednost investicionih projekata je oko 50 miliona eura, dok će se njihovom realizacijom obezbijediti otvaranje 550 radnih mjesta. Sekretarijat je 11. maja objavio poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, koja se mogu dodijeliti za investicione projekte minimalne vrijednosti ulaganja 500 hiljada eura i kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta. Prijave za učešće mogle su se podnositi do ponedjeljka.

Projekti 16 preduzeća vrijedni 50 milionaPrijave za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija u cilju realizacije investicionih projekata iz oblasti turizma, drvne, prehrambene, farmaceutske i mašinske industrije, dostavilo je 16 preduzeća.

Iz Sekretarijata za razvojne projekte, koji je objavio poziv, saopšteno je da su prijave otvorene u ponedjeljak i da u toku je postupak utvrđivanja njihove formalne ispravnosti.

Vrijednost investicionih projekata je oko 50 miliona eura, dok će se njihovom realizacijom obezbijediti otvaranje 550 radnih mjesta.

Sekretarijat je 11. maja objavio poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, koja se mogu dodijeliti za investicione projekte minimalne vrijednosti ulaganja 500 hiljada eura i kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta. Prijave za učešće mogle su se podnositi do ponedjeljka.

Sredstva se mogu dodijeliti za investicione projekte kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta na neodređeno vrijeme, u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Za ulaganje u investicione projekte na području lokalnih samouprava iz sjevernog i središnjeg regiona, osim Glavnog grada Podgorice, sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250 hiljada eura i kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset osoba na neodređeno vrijeme, u roku od tri godine od zaključenja ugovora o korišćenju sredstava.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija ne mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru primarne poljoprivredne i proizvodnje sintetičkih vlakana, saobraćaja koji obuhvata prevoz putnika u vazdušnom, pomorskom, drumskom ili željezničkom saobraćaju i na unutrašnjim plovnim putevima ili usluge komercijalnog prevoza tereta, igara na sreću, trgovine, primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje električne energije, nafte i gasa, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije i proizvodnje genetski modifikovanih organizama i opasnog otpada.

Visina sredstava za podsticanje investicija koja mogu biti dodijeljena na osnovu kriterijuma za dodjelu sredstava za podsticanje investicija može iznositi od tri hiljade eura do deset hiljada eura po novom radnom mjestu, u zavisnosti od broja bodova.

Izuzetno, za kapitalne investicije mogu se bez sprovođenja postupka vrednovanja dodijeliti sredstva za podsticanje investicija u visini do 17 odsto od ukupne vrijednosti investicionog projekta, u skladu sa Uredbom o podsticanju direktnih investicija.

Kapitalne investicije su investicije u vrijednosti od najmanje deset miliona eura kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta za najmanje 50 novozaposlenih osoba u roku utvrđenom ugovorom o korišćenju sredstava.

Dodijeljena sredstva za podsticanje direktnih investicija isplaćuju se u ratama koje iznose jednu trećinu od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Kriterijumi za dodjelu sredstava za podsticanje direktnih investicija su reference preduzeća, udio drugih preduzeća iz Crne Gore tokom i nakon realizacije investicionog projekta, njegova vrijednost, efekti u vezi sa istraživanjem i razvojom, efekti na ljudske resurse, kao i na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa, ekonomski i efekti investicionog projekta na regionalni razvoj i pismo o namjerama lokalne samouprave u kojoj privredni subjekat namjerava da ulaže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik