Sojaprotein: Snažan rast prodaje, pad profita

Bez autora
May 19 2016

Bečejski Sojaprotein zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti. Poslovni prihod kompanije stigao je nadomak pet milijardi dinara što predstavlja rast od 57,4 odsto u odnosu na isti period 2015. Najveći doprinos rastu dao je skok ino prodaje od 49 odsto na 2,8 milijardi dinara. Poslovna dobit kompanije smanjena je 22,3 odsto na 276,1 milion dinara, dok je neto dobit, usled negativnog finansijskog rezultata, smanjena 79 odsto na 98,3 miliona dinara. Neto dug kompanije nije se mnogo menjao od početka godine i iznosio je na kraju marta 9,9 milijardi dinara.

Sojaprotein: Snažan rast prodaje, pad profitaBečejski Sojaprotein zabeležio je u prvom kvartalu snažan rast prodaje, nastavivši u proizvodnom ciklusu orijentaciju ka proizvodima više dodatne vrednosti.

Poslovni prihod kompanije stigao je nadomak pet milijardi dinara što predstavlja rast od 57,4 odsto u odnosu na isti period 2015. Najveći doprinos rastu dao je skok ino prodaje od 49 odsto na 2,8 milijardi dinara.

Poslovna dobit kompanije smanjena je 22,3 odsto na 276,1 milion dinara, dok je neto dobit, usled negativnog finansijskog rezultata, smanjena 79 odsto na 98,3 miliona dinara.

Neto dug kompanije nije se mnogo menjao od početka godine i iznosio je na kraju marta 9,9 milijardi dinara.

Kada je u pitanju proizvodnja, Sojaprotein je u prvom kvartalu preradio 21,7 odsto više zrna soje (55,8 hiljada tona), dok je proizvedeno 25,2 odsto više proizvoda (52,4 hiljade tona).

Kako je navela kompanija, povećana je proizvodnja visokoprofitabilnih proizvoda odnosno teksturiranih sojinih koncentrata i tradicionalnih sojinih koncentrata (rast od 225,5 odnosno 71,6 odsto, respektivno), sojinog ulja, soja vita program itd, dok je zabeleženo smanjenje proizvodnje kod teksturiranih sojinih proizvoda i mixa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik