Digitalizacijom do manjeg broja radnika u proizvodnji

Bez autora
May 19 2016

Na konferenciji koju je organizovala kompanija Siemens Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nemačko-srpskom privrednom komorom, stručnjaci su istakli uticaj novih tehnologija i digitalizacije na proces proizvodnje i objasnili njihov značaj za poslovanje u Srbiji. Konferencija „Siemens - Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0“ održana je sa ciljem ukazivanja na ključne izazove koje donosi „Četvrta industrijska revolucija“ i načine na koje proces digitalizacije utiče na poslovanje u savremenom svetu. Direktorka divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u kompaniji Siemens Srbija, istakla je da ova komanija predstavlja pionira u primeni inovativnih rešenja koja će nas uvesti u novu eru proizvodnje.

Digitalizacijom do manjeg broja radnika u proizvodnjiNa konferenciji koju je organizovala kompanija Siemens Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i Nemačko-srpskom privrednom komorom (AHK), stručnjaci su istakli uticaj novih tehnologija i digitalizacije na proces proizvodnje i objasnili njihov značaj za poslovanje u Srbiji.

Konferencija „Siemens - Partner za održivu tranziciju ka Industriji 4.0“ održana je sa ciljem ukazivanja na ključne izazove koje donosi „Četvrta industrijska revolucija“ i načine na koje proces digitalizacije utiče na poslovanje u savremenom svetu.

Ksenija Karić, direktorka divizija Digitalna fabrika i Procesne industrije i pogoni u kompaniji Siemens Srbija, istakla je da ova komanija predstavlja pionira u primeni inovativnih rešenja koja će nas uvesti u novu eru proizvodnje.

„Digitalizacija menja način na koji se kompanije danas razvijaju i proizvode, povećava produktivnost i time unapređuje konkurentnost kompanija na globalnom tržištu“, naglasila je ovom prilikom.

Zbog čega je termin Industrija 4.0 značajan i za domaću privredu i tržište govorili su Martin Knap (Martin Knapp), izvršni direktor Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore i Mihailo Vesović, rukovodilac Centra za inovacije Privredne komore Srbije.

Predstavnici privrednih komora naglasili su da je ova revolucija globalnog karaktera, kao i da se neće odraziti samo na velike internacionalne kompanije, već na sve aktere u lancu proizvodnje, što je naročito značajno za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Ključni govornici koji su izneli najnovije zaključke iz ove oblasti bili su Leonard Muig (Leonhard Muigg), koordinator za Industriju 4.0 na nivou Siemens Austrija i zemalja centralno-istočne Evrope, Verner Šefberger (Werner Schoefberger), direktor odeljenja za procesnu automatizaciju kompanije Siemens u Austriji i Marko Nikolić, stručnjak za automatizaciju i energetsku efikasnost Siemens kompanije u Srbiji.

Učesnici su upoznati sa novim poslovnim modelima koji su kreirani korišćenjem digitalizacije u procesu industrijske proizvodnje, načinima na koji se mogu integrisati svi proizvodni procesi, servisima u domenu industrijske IT bezbednosti, kao i rešenjima i inovacijama koje je kompanija Siemens predstavila na sajmu u Hanoveru pre nešto manje od mesec dana.

Na panel diskusiji „Kako Srbija može preći na sledeći nivo - Industrija 4.0?“, osim Ksenije Karić i Mihaila Vesovića, učestvovali su i dr Slobodan Tabaković, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, i Darko Mandić, rukovodilac nabavke i kontrolinga proizvodnih investicija kompanije Hemofarm AD i STADA grupe na globalnom nivou.

Panelisti su dali odgovore na pitanja da li Srbija u dovoljnoj meri koristi mogućnosti koje su se ukazale ovim konceptom, kakvi su izazovi pred nama, prepoznajemo li uticaje i posledice četvrte industrijske revolucije, a takođe su upoznali prisutne i sa dosadašnjom praksom i ponuđenim rešenjima u ovoj oblasti.

Posetiocima je predstavljena i izložba pod nazivom „Siemens sajam tehnoloških inovacija“. Tom prilikom svi zainteresovani su imali mogućnost da isprobaju opremu koja je bila predstavljena na Hanoverskom sajmu i uživaju u virtuelnoj poseti fabrici automobila Maserati, pogledu od 360 stepeni sa vetrenjače, kao i u viruelnoj turi kroz najduži tunel na svetu, čuveni Gotard tunel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik